Ремонт та переобладнання. Під Харковом у спортивній школі живуть переселенці з Донбасу (ФОТО)

13.03.2015 14:38 Суспільство
фото Юлії Ковбей фото Юлії Ковбей
У Балаклійському ДЮСШ тепер житимуть переселенці з Донбасу.

Сьогодні у Балаклії Харківської області відбулося відкриття приміщення будівлі Дитячої спортивної школи для тимчасового розміщення переселенців з Луганської та Донецької областей.

Загалом у будівлі знайдуть тимчасовий притолок не менше, ніж 50 осіб, у тому числі й діти. Наразі у ДЮСШ готові переїхати 15 дітей та декілька вагітних жінок. ДЮСШ знаходиться на мальовничій околиці Балаклії, неподалік від місцевої школи та дитячого садочка.

У приміщенні зробили капітальний ремонт: вставили нові вікна, двері. У кухні - нові електроплити, холодильник, столи і шафи.

Також встановили нові санвузли: душові кімнати, унітази, умивальники та пральні машини. У приміщенні дуже тепло, опалення автономне. Загалом, весь ремонт обійшовся у 451, 817,00 грн.

Допомогли втілити в життя цю ідею Проект ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" та надходження від місцевих бюджетів Харківської області.

Як запевняє мешканка ДЮСШ, уроженка міста Первомайськ Луганської області Віра Іванівна Булгатова, до ремонту тут також мешкали переселенці.

- Із великими складнощами, за допомогою волонтерів виїхали з палаючого Первомайська ще на початку серпня. Автобус привіз нас сюди, у той же день нас і поселили абсолютно безкоштовно. Приїхали ми без нічого, в чому в підвалах сиділи - в тому і повибігали, - розповідає Віра Іванівна. - Але, приїхавши у Балаклію, ми були вражені людською добротою місцевих та волонтерів: нам постійно допомогали, приносили одяг, побутові речі, їжу. Столи на кухні завжди були завалені поміччу небайдужих людей. Спочатку було важко, але зараз перевела пенсію і вже можна жити.

Також у ДЮСШ є такі люди, які в’їхали лише сьогодні. Наприклад, подружжя Куряк із смт Миронівський (знаходиться під Дебальцево).

- 30 січня виїхали з дому за допомогою військових. Спочатку нас поселили у готелі "Ювілейний" у Балаклії, а сьогодня привезли сюди, у райдержадміністрації запропонували житло, дали ключ, - розповідає уже немолоде подружжя. - Тільки вчора ми дізналися, що переїжджаємо. Умови нас цілком влаштовують, тим паче, що обіцяють ще доремонтувати дещо. У нашому випадку головне - це дах над головою, за який не треба платити шалені гроші. Поки що немає вакансій щодо роботи, але обіцяють щось пропонувати найближчим часом. Наразі грошей ніяких немає, соціальних виплат ще досі не було, але з дня на день обіцяють.


Крім того, що сьогодні відбулося відкриття приміщення будівлі ДЮСШ, ще для вимушених переселенців надійшла гуманітарна допомога від УВКБ ООН: постільна білизна, теплі ковдри та одяг.


Окрім ремонту будівлі ДЮСШ у Балаклії Проект ЕС/ПРООН реалізує ще один проект: у селищі Хорошеве (Харківський район) ремонтують приміщення для переселенців з Донбасу з особливими потребами (інвалідів та інвалідів на візках).

У геріатричному пансіонаті в селище Хорошеве зроблять ремонт: облаштують коридори та санвузли, встановлять спеціальні поручні у коридорах, актових залах, влаштують пандуси на переходах, спеціальні підйомники у ванних кімнатах, замінять двері.

Юлія Ковбей

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта