Риба зі стихійних ринків. Звідки береться, скільки коштує і хто за неї відповідає

Риба зі стихійних ринків. Звідки береться, скільки коштує і хто за неї відповідає

Фото Юлії Шматченко

Лише за перше півріччя 2015 року співробітники Харківрибохорони склали близька 100 протоколів і вилучили 1,9 тонни риби, з них 1,3 тонни в місті Харкові.

Харківській області близька 2,5 тис. водоймищ. Та право на зариблення й продаж має невелика кількість з них.

- На Харківщині невелика кількість водоймищ знаходиться в «режимі», коли життя водойми планується на 5-10 років наперед. У «режимі» прописується, коли саме відбуватиметься зарибнювання, коли риба буде виловлюватися і куди потім поставлятися. Відповідні документи проходять через бухгалтерію підприємства, сплачуються податки, - розповів  головний інспектор Харківрибохорони Андрій Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Облава на продавців риби на одному з найбільших ринків Харкова (ФОТО)

Перевіряє такі водойми й ветслужба, інспектори вказують на недоліки і рекомендують заходи профілактики. Для того, щоб отримати документ на право торгівлі, власник ставу повинен два рази на рік проводити дослідження всіх видів риби та якості води.

- Люди, які хочуть легально вийти на ринок, готують всю нормативну базу і продукцію. Недобросовісні продавці займаються стихійною торгівлею, - зазначає головний державний інспектор ветеринарної медицини — начальник управління ветеринарної медицини у Чугуївському районі Максим Кривогуз.

Він запевняє, що на прилавки санкційованих ринків району потрапляє лише незаражена риба. При кожному ринку є ветлабораторії, які щодня проводять дослідження товару та дають експертний висновок.

- Припустимо, до нас на ринок приїжджають печеніжці, або хтось інший, з живою рибою. У ветлабораторії відбирається проба товару, проводяться дослідження, за результатами яких і видається експертний висновок. Після завершення торгівлі у формі зазначають залишок товару. Але все це за умови, якщо торгівля проходить на території ринку. За стихійні точки продажу ми відповідальності не несемо, - наголошує Максим Кривогуз.

А таких не тільки у районах області, але й в самому Харкові вистачає. Зазвичай на стихійних ринках реалізується риба з «підпільних» ставів, або браконьєрський улов. Наприклад, у Печенігах, за словами місцевих жителів, існує не один напівлегальний став. За офіційними документами риба в них вирощується виключно для співробітників, але насправді її продають. А ось у браконьєрів э своя клієнтська база, зазвичай свій товар вони доставляють за телефонним замовленням. Як правило, кіло риби з рук коштує дешевше на 10-15 грн.

До речі, згідно з українським законодавством відповідальність за якість продукту несе продавець, навіть якщо це наймана особа.

Юлія Шматченко

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ