Розрахувати формулу добробуту: як самим зробити тюнінг рідного села

09.02.2017 17:55 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Ремонт амбулаторії та заміна вікон у школі. На вулиці – ігрові майданчики для дітей і спортивні – для молоді. А ще система відеоспостереження для безпеки міста, сенсорні кімнати і навіть єдиний на весь світ музей видатного земляка прямо в селі.

 Як громади Харківщини власноруч покращують життя у своїх містечках, селах...

Щоб ідеї йшли від людей

Вже шостий рік поспіль жителі Харківщині перемагають в обласному конкурсі міні-проектів «Разом в майбутнє» та втілюють свої мрії в реальність. Схема участі доволі проста, а хто з нею ще не ознайомився, «СК» розповість, де взяти додаткові гроші на власні ідеї для села та містечка.

Конкурс було започатковано Харківською обласною радою, аби допомогти територіальним громадам сіл, селищ та міст впоратися з проблемами, на які бюджетних грошей бракує. Наприклад, утеплити садок чи амбулаторію, облаштувати дитячі майданчики або ж змінити систему водогону. Словом, усе, що непокоїть звичайного жителя з будь-якого куточка області, можна виправити, але для цього потрібне бажання та конкретні дії. Так, до участі у конкурсі запрошують громадські організації та просто ініціативні групи людей, органи самоорганізації населення, які створюються жителями
на законних підставах, або ж об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

– Ми хотіли, щоб усі ідеї йшли від людей, тому в нашому конкурсі беруть участь ініціативні групи, які можуть не реєструватися як юридична особа, – розповіла заступник голови Конкурсного комітету, голова бюджетної комісії Харківської обласної ради Людмила Немикіна. – Тому учасниками можуть бути як батьківський комітет у школі, так і вуличний комітет людей.

Головне,  щоб ця група людей об’єдналася та звернулася до місцевої ради з власною ідеєю і знайшла підтримку, адже часткове фінансування з місцевого бюджету, за умовами конкурсу, обов’язкове.

У віршах та картинах

Тож максимальна сума одного міні-проекту сягає 200 тис. грн. При цьому з обласного бюджету для нього може бути виділено не більше аніж 50 % його загальної вартості.  Ще 45 % повинен внести місцевий бюджет – сільський, селищний, міський, районний, а також  бюджети об’єднаних територіальних громад. Залишок у розмірі 5 % – обов’язковий  внесок ініціативної групи, яка виступила з даною пропозицією.

Але на допомогу в реалізації ідеї своєї громади може прийти і приватний партнер, тобто місцевий підприємець або інше джерело, не заборонене чинним законодавством України.

– Дуже вітається та ініціатива, яка йде від місцевого бізнесу, – розповіла заступник голови Конкурсного комітету. – Меценати і благодійники – це не забуті слова, адже, як показує практика, насправді такі люди є, вони живуть і пра-
цюють поряд з тими людьми, які пишуть такі цікаві та важливі проекти.

Тож коли ініціативна група знайшла шляхи фінансування та її підтримали місцеві самоврядовці, далі можна давати «зелене світло» оформленню власних ідей на папері. За словами заступника голови Комітету, люди іноді дуже творчо підходять до написання проектів.
– Навіть пишуть проекти у віршах та ілюструють їх красивими картинками, – розповіла Людмила Немикіна. –  Це свідчить про те, що люди люблять цей конкурс, адже він, перш за все, – народний. Тому єдине побажання – щоб він продовжу-
вав жити на Харківщині.

Та, окрім описання проекту, ініціативна група подає до комітету необхідну конкурсну документацію і ряд документів, завірених печаткою та підписом уповноваженої особи конкурсанта. Їх перелік можна дізнатися на офіційному сайті Харківської облради за посиланням oblrada.kharkov.ua/ua/ у розділі «Конкурси та гранти».

Право на повернення

Кожна громада має своє право на повернення.  Тому якщо в учасників конкурсу не вийшло цього року потрапити у список переможців, то наступного вони можуть виправити помилки і спробувати ще раз. Але все ж таки, за умовами відбору, є низка причин, коли проекту можуть відмовити.

Найперше – це порушення правила фінансування. Так, рішенням Конкурсного комітету від 6 червня 2016 року зі списку переможців десяти міні-проектів виключили ті, які не дотримали їх виконання. Річ у тому, що учасники не забезпечили свою частку співфінансування, тому, за умовами конкурсу, вибули. Взагалі, якщо переможці відмовились від реалізації міні-
проектів або протягом трьох місяців після оприлюднення результатів не розпочали втілювати його у життя, кошти обласного бюджету, передбачені на співфінансування даних проектів, перерозподіляються додатково на наступні.
Тому десять проектів, які вибули, замінили іншими, які йшли наступними в списку за критерієм оцінювання.

За рік – один

Бували випадки, коли міні-проект, який став переможцем, так і не вдалося реалізувати. Протягом минулого року в області реалізували 401 міні-проект. Не вдалося втілити в життя одну ідею ініціативної групи села Алісівка Близнюківського
району. Міні-проект мав назву «Якісна питна вода – здоров’я нації» і був спрямований на забезпечення людей водою.

– Проект хороший, присвячений екологічній темі. Однак через тривалий процес підготовки проектно-кошторисної документації реалізувати його не вдалося, – розповіла Людмила Немикіна. – Громада зіткну-
лася з проблемою затяжного процесу її затвердження, тому вирішити цю проблему в рамках нашого конкурсу
не вийшло.

У режимі очікування

А після того, як громада оформила свої думки на папері, зібрала документи та подала їх на розгляд до Конкурсного комітету, проект проходить етап перевірки. Тоді комітет детальніше вивчає інформацію про конкурсанта, наприклад, його діяльність, і чи дійсно учасник зареєстрований або легалізований на території районів.

І якщо комісія знаходить порушення у його діяльності, проект відхиляють. Також не приймуть і пропозиції, які надійшли після того, як сплив встановлений строк для прийому та якщо конкурсні документи ініціативна група зібрала не повністю.

– На думку членів Комітету, звичайно, бажано підвищити якість проектів,
адже більше половини поданих проектів було відсіяно за формальними ознаками, – повідомили в Конкурсному комітеті. – Десь не вистачало документів, а також подані гарантійні листи не завжди відповідали можливостям безпосередньо самих конкурсантів і
бюджетів.

Відхилити комітет може і проект, який спрямований на політичну та виборчу діяльність, або коли його учасники хочуть «підзаробити» та отримати власний прибуток. Відмовлять у фінансуванні й тим ініціативним групам, які передбачають погашення власних боргових зобов’язань або ж хочуть таким способом придбати ліцензію, патенти, або товарні знаки.

Та якщо довгоочікуваний момент все ж таки настає і міні-проект приймають, далі, відповідно до розробленого порядку, його оцінюють. Спочатку визначають номінацію та його реалістичність, конкретність і значущість для громади.

Тому у своєму проекті громада має чітко сформулювати проблему та оптимальні методи її вирішення. Оцінюють і перспективи подальшого розвитку міні-проекту з використанням місцевих ресурсів.
Також спеціалісти співвіднесуть витрати і користь від реалізації міні-проекту, обґрунтованість вартості товарно-матеріальних цінностей, необхідних для реалізації. Звернуть увагу і на можливість залучити засоби фінансування з інших джерел, наприклад, того ж місцевого бізнесу.

Енергозбереження та чисте довкілля

А потік ідей, які можуть непокоїти місцевих жителів області, вміщують основні номінації конкурсу. Одна з його категорій – це «Енергоефективність та енергозбереження». До неї можна віднести безліч заходів, таких, як заміна старих вікон  і дверей на енергоощадні, утеплення приміщень соціальної сфери та житлових будинків або заміна систем опалення
чи систем освітлення приміщень і вулиць.
Наприклад, у 2016-му 231 міні-проект – більшість від загальної кількості переможців конкурсу – було присвячено саме цій категорії.

Наступна номінація – «Чисте довкілля». До неї відносять, наприклад,  будівництво та реконструкцію водозабірних споруд, водопровідних і каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання, зокрема у сільській місцевості. А також упорядкування зон санітарної охорони джерел питної води, впровадження технологій та обладнання установок доочищення питної води, облаштування майданчиків для збирання твердих побутових відходів.

Минулого року під цю категорію підпали 34 міні-проекти, тобто 8 % від загальної кількості.
Третя – «Добробут громад». Сюди потрапляють проекти, які стосуються благоустрою. Наприклад, облаштування приміщень для психологічної реа-білітації дітей-інвалідів та їх батьків, центрів громадських ініціатив, гармонійного розвитку та комунікації, соціальної адаптації людей похилого віку, дітей, молоді, майстерень для відновлення народних традицій.
До речі, 136 минулорічних міні-проектів – 34 % від загальної кількості – стосувалися доб-
робуту.

З кожним роком – активніші

Минулого року вперше за п’ять років існування обласного конкурсу всі райони і міста обласного значення взяли участь не тільки в подачі заявок, а й в успішній реалізації. Загалом конкурсанти подали близько 1500 проектів. Та не всі пройшли конкурсний відбір, переможцями стали 402 міні-проекти на загальну суму понад 56 млн гривень, з яких 28 млн – кошти обласного бюджету.

– Основне завдання конкурсу – розвивати активність громад у рамках реформи децентралізації. У 2016 році маємо хороші показники – конкурс не тільки зміцнив свої позиції серед громадян, а й заручився підтримкою соціально-відповідального бізнесу: півсотні комерційних підприємств області співфінансували міні-проекти, – підкреслив голова Харківської облради Сергій Чернов.

Спеціалісти підрахували, що тільки минулорічні реалізовані проекти охопили добробут майже 800 тисяч жителів області. Також за підсумками року вдалося додатково залучити 1,7 млн грн – це гроші тих благодійників і місцевих бізнесменів, які теж взяли участь у реалізації ідей. А економія склала понад 400 тисяч, половина з яких повертається до обласного бюджету.

– Інколи трапляється так, що у процесі реалізації та максимальна сума, яка виділяється на один міні-проект, – а це 200 тис. грн, не збігається із сумою, яку витрачає конкурсант, – вона може бути трохи меншою. Тоді зекономлені кошти повер-
таються до бюджету, –  розповіла Людмила Немикіна. – Також економити вдається і за допомогою системи публічних електрон-
них закупівель ProZorro.

Подвоїти капітал

У цьому році члени комітету прийняли рішення відкрити прийом заявок для участі з 28 грудня 2016 року, при цьому свіжі ідеї від жителів прийматимуть протягом двох місяців. Інформацію про проекти, що перемогли, обіцяють повідомити 30 квітня, а розпочати їх реалізацію переможці зможуть уже з липня. Серед нововведень є те, що до переліку необхідних для подачі документів додали інформацію про партнерів, кошторис витрат і резюме конкурсанта.  При цьому конкурсанти  повинні визначати ефективність проектів і надавати фотозвіти перед та після їх реалізації.

Також до ініціативної групи, що подає проект, має входити не менше п’яти осіб, при цьому директор закладу, ініціативна група якого подається на участь, не може бути одночасно керівником проекту.
Також за словами Сергія Чернова, для того, аби заохотити територіальні громади Харківщини до співпраці, у цьому році запроваджується нова номінація «Проекти співробітництва територіальних громад».

Ця номінація буде пріоритетною. Кожна територіальна громада для виконання спільного міні-проекту може використати до 200 тис. грн, але об’єднавшись для співробітниц-
тва, вони зможуть реалізувати проекти з більшим фінансуванням. Так, наприклад, три громади – до 600 тис. грн, а п’ять громад уже зберуть до 1 млн грн.

– Сподіваюсь, це буде стимулом для того, щоб розбудити ініціативу на місцях, – підкреслив Сергій Чернов.
Голова облради зазначив, що економічним та соціальним ефектом, який отримають територіальні громади від співробітництва, є, по-перше, економія бюджетних коштів для кожної громади, а по-друге – створення спільних комунальних підприємств, що приведе до появи нових робочих місць.

Також у цьому році на обласний конкурс планують збільшити суму фінансування. Рішенням обласної ради від 8 грудня 2016 року програмою місцевого самоврядування на період 2017–2020 років попередньо передбачено співфінансування обласного бюджету на суму 50 млн грн.

–  У минулому році ця сума склала 28 млн грн, – зазначив Сергій Чернов. – Розглядаючи зміни на цей рік, питання вирішуватиметься у сесійній залі, подивимося наші можливості та підтримку депутатів. Потім визначимося із остаточною цифрою. Вона точно буде більшою, ніж минулого року.

Унікальні та корисні

Яскраві й оригінальні приклади реалізованих міні-проектів трапляються в кожній номінації конкурсу «Разом в майбутнє». Минулого року так вирізнилася Первомайщина. В одному з проектів громади міста жителі запропонували встановити відеоспостереження в тих місцях, де найчастіше трапляються неприємні ситуації та правопорушення. Відтепер система муніципального відеоспостереження забезпечує якісний дорожній контроль, контроль усіх в’їздів у місто та виїздів з нього, місць масового скупчення людей, а також державних установ та інших стратегічно важливих для міської інфраструктури об’єктів. Усього в місті змонтували 32 камери.

– Це цікавий проект, і до цього таких пропозицій не було, – розповіла Людмила Немикіна. – Таким чином, кількість правопорушень зменшилася, а місцевих жителів забезпечили спокійною ситуацією в місті.

Як один з найяскравіших та соціально важливих у комітеті запам’ятали проект, який реалізували три роки тому в Лозовій. У Центрі дітей-інвалідів та їх батьків «Жемчужинка» організували сенсорну кімнату для дітей з особливими потребами. Про облаштування такої кімнати лозівчани мріяли не один рік. А у 2014-му мрія здійснилася: їх міні-проект став переможцем обласного конкурсу.

Не менш цікавим є минулорічний проект дворічанської громади. Тут на базі художньої школи при Центрі дитячої та юнацької творчості створили єдиний в Україні музей видатного земляка Іллі Мечникова.

Як стверджували представники  дворічанської громади, появу музею мікробіолога, основоположника целюлярної теорії імунітету Іллі Мечникова на Харківщині схвалила вся світова спільнота: науковці вважають, що саме таким чином можна якнайкраще просувати ідеї та зберігати надбання людей, які зробили незаперечний внесок у розвиток усієї цивілізації.

– Дуже приємно відзначити проекти, які пов’язані із збереженням історії, культури, і таких проектів дуже багато, – розповіла Людмила Немикіна. – І минулого року до Дня місцевого самоврядування Конкурсним комітетом було визначено найбільш інноваційні та спрямовані на розвиток територіальної громади.

Так, за свої творчі ідеї нагороду отримала ініціативна група м. Чугуїв і її міні-проект «Створення
туристично-інформаційного центру як осередку розвитку туризму в місті та адаптації внутрішньо переміщених осіб у громаді». Також відзначили і вищезгадані міні-проекти первомайської та дворічанської громад.  Винагороду за культурне спрямування отримав і міні-проект «Співцю відродження П. А. Грабовському єдиний пам’ятник у світі…» валківської громади.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта