Розробка сланцевого газу на Харківщині. Екологи оприлюднили нові дослідження

03.07.2014 11:43 Суспільство
http://vybor.ua/ http://vybor.ua/

Сьогодні у Харкові презентували результати роботи екологічних і громадських організацій стосовно оцінки стану довкілля Юзівської ліцензованої ділянки.

Минулого року компанія "Shell" ініціювала початок проекту оцінки стану довкілля Юзівської ліцензованої ділянки. Як посередник з цього питання був залучений Фонд Східна Європа, який провів конкурс серед громадських організацій, які хотіли взяти участь у проекті. Заявки подали сім організацій, гранти ж отримали три з них. Розмір гранту сягав 50 тис. грн.

Громадські організації досліджували збереження живої природи, водних ресурсів і геологічної стабільності на території Юзівської ділянки. Зокрема, вивчався нинішній стан води у Сіверському Дінці, колишні сольові шахти у Слов'янську і природоохоронні і суспільно важливі території Харківщини, на яких з тих чи інших причин не можна проводити буріння.

- Нас цікавило, щоб не постраждали об'єкти природно-заповідного фонду. Багато таких територій в Харківській області не картографовані, а найголовніше те, що в органах, які дають згоду на буріння, немає інформації про землі, які у майбутньому можуть внести до такого фонду, - розповів представник Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Сергій Размєтаєв. - Крім того, ми займалися виявленням екологонебезпечних ділянок, у результаті розробки яких можливі небезпечні наслідки. Це і підтоплення, і зсуви ґрунту. Цікавили також місця, які є особливо цінними для тих чи інших територіальних громад. Це місця масового відпочинку, пляжі, кладовища тощо.

Що стосується потенціальних ризиків, які можливі у зв'язку з видобутком альтернативного газу на території Юзівського родовища, то екологи пояснили — газо- і нафтовидобувні компанії завжди були одними з найбільших забруднювачів довкілля. Якщо на території Юзівського родовища процес газовидобування буде проведений згідно з усіма технологічними нормами, то небезпеки будуть зведені до мінімуму.

- Шкода довкіллю буде завдана однозначно, - сказав Сергій Размєтаєв. - Видобування газу і нафти за державними нормативами є екологонебезпечними видами діяльності.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта