Рухаємо стрілки на годинниках: чи не востаннє?

27.10.2018 10:00 Суспільство
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Традиційний перехід із літнього на зимовий час відбудеться у ніч із суботи на неділю, 28 жовтня, о четвертій годині ночі. Експерт ННЦ «Інститут метрології» прокоментував «СК», чи не буде він одним з останніх для українців.

Стрілки треба буде перевести на одну годину назад. Українці робитимуть це вже вдвадцятьдруге, відповідно до постанови № 509 Кабміну від 1996 року.
І цього разу це буде, ймовірно, один з останніх переходів. До осені 2019-го Україна має визначитися з тим, чи продовжувати рухати стрілки годинників двічі на рік уперед-назад, чи відмовитися від цього правила. 

Цього року Європейська комісія представила план відмови Європейського Союзу від сезонного переведення годинників. Так, комісія пропонує країнам ЄС назавжди відмовитися від зміни часу вже наступного року. Останній перехід відбудеться навесні 2019-го. Щоправда, країни ЄС, які захочуть жити за зимовим часом, зможуть ще раз зробити це восени 2019-го. Після цього переходи на зимовий/літній час мають припинитися.

Читайте також: Харківські метрологи долучаться до історичної зміни одиниць вимірювання

Чи наслідує приклад країн Євросоюзу й Україна?

Як прокоментував генеральний директор ННЦ «Інститут метрології», доктор технічних наук Павло Неєжмаков, Єврокомісія віддає на розсуд самих держав-членів право визначитися, зимовим чи літнім часом вони будуть користуватися, адже це залежить від культурних та інших особливостей.

Я думаю, що Україна у цьому питанні також приєднається до європейських країн. Який час оберемо – літній чи зимовий, вирішиться після загальнодержавних обговорень. Підсумковим для нас буде рішення Кабміну, – сказав Павло Неєжмаков. – Протягом року це питання має бути вирішено.

Нагадаємо, середньоєвропейський час від українського відрізняється на годину (вперед).

Я не думаю, що Україні буде зручно прокидатися так пізно, у разі переходу на зимовий час. Мабуть, усе ж таки є свої географічні особливості. Для Слобожанщини, з наукового боку, більш зручним є літній час. У нас сонце сходить раніше, ніж у тому ж Львові чи Ужгороді. Хоча цим західним регіонам, можливо, буде зручніше на зимовому часі, – додав гендиректор «Інституту метрології». – З точки зору метрологів, перехід на літній чи зимовий час – рівносильні. Ми не змінюємо відлік наших генераторів часу, а просто зсуваємо шкалу годинника.

По темі: Найточніший годинник країни зберігається у Харкові. Фото