Що буде з цінами після Нового року: думки експертів

10.12.2016 09:00 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Сьогодні активно ширяться чутки, що після Нового року український споживач купуватиме продовольчі товари вже за новими цінами.

Хтось запевняє, що сильного подорожчання на українському ринку не буде, а хтось, навпаки, говорить, що цифри на цінниках магазинів, супермаркетів та інших торговельних точок суттєво збільшаться.

Так, на думку генерального директора асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Тараса Висоцького, ринкових передумов зростання цін на продукти сьогодні немає.
 - Скоріше є фактор сезонності. Наприклад, чим більший період зберігання свіжих овочів чи фруктів, звичайно, тим більша й ціна, - розповів експерт.

Також він зазначив, що інколи виникають фактори спекуляції, але поки що чітких сигналів на українському ринку немає. Тому на ціни скоріш за все буде впливати сезонність, яка збільшує собівартість продуктів на 3- 5 %. Та якщо подорожчання виходить за ці межі, то тут, за словами спеціаліста, присутня спекуляція.

А от на думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, подорожчання чекає на споживача вже з початку нового року.

- Перш за все, ціна збільшиться на м’ясо - 15-20 % та фрукти - на 20-25 %, - зазначив експерт. - А от на виробництві кондитерських виробів, щоб здешевити продукцію, виробники зорієнтуються на замінники шоколаду.

Піднімуться також ціни і на алкоголь, в даному випадку, підвищення буде ще пов’язано з новими акцизами на спиртні напої.



Що ціни на продукти харчування зростуть, впевнений і харківський економіст Володимир Cоболєв. На його думку, те, що сприятиме підвищенню собівартості продуктів, лежить на поверхні: у ціні на овочі, фрукти чи м'ясо закладені тарифи на енергоносії.

- Тож можна очікувати, що взимку продукти, які потребують зберігання, подорожчають - розповідає економіст. - Адже зберігання стає для виробника дедалі затратним – особливо у час, коли піднімаються тарифи на електроенергію та опалення.

Також, на думку експерта, іноді ціни піднімаються штучно, адже їхнє регулювання відбувається за певною домовленістю монополістів. Тому на скільки підніметься у ціні той чи інший продукт - питання відкрите.

Детальніше читайте тут.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта