Що чекає на громади Харківщини, які не хочуть об’єднуватися з іншими

18.08.2016 09:49 Суспільство
Фото: vgolos.com.ua Фото: vgolos.com.ua
Нема таких людей у громадах, які не хочуть об’єднуватися, не хочуть цього голови сільських, селищних, міських рад.

Про це повідомила під час прес-конференції 18 серпня координатор Харківського регіонального офісу реформ і розвитку Діана Баринова.

- Ті, хто не хоче обєднуватися в одну територіальну громаду (ОТГ), можуть цього не робити. Це будуть «білі плями», які не хочуть розвиватися. Однак, у них буде шанс це зробити у рамках законопроекту № 3638 про так звану «олійну пляму», що передбачає спрощений процес приєднання до ОТГ, - розповіла Діана Баринова.

Зараз цей законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо механізму стимулювання подальшого процесу добровільного об'єднання територіальних громад" знаходиться на розгляді у Верховній Раді України.

За її словами, коли адміністрація із освітніми, медичними та ін. повноваженнями буде в центрі ОТГ, то у тієї громади, яка проігнорує процес об’єднання, не буде іншого вибору, як пристати до ОТГ. Адже не зможе самотужки взяти на себе медичні, освітні та ін. повноваження.

- Рано чи пізно це відбудеться. Нема таких людей, які не хочуть об’єднуватися, не хочуть голови, які таким чином втрачають свої важелі впливу. Якщо простим людям на селі розповісти про переваги об’єднання, вони легко порахують вигоди ОТГ. Гроші краще примножити, і це вигідніше роботи у складі ОТГ, - додала координатор Харківського регіонального офісу реформ і розвитку .

Діана Баринова також додала, що сьогодні в українському законодавстві відсутній механізм, що врегульовує ситуацію, коли одна громада спочатку входить до однієї ОТГ, а потім вирішила вийти з неї і зайти в іншу.

Зараз на Харківщині маємо Старосалтівську, Мереф’янську, Чкалівську, Роганську ОТГ. Активно процес обєднання проходить на Нововодолажчині. Там має створитися дві такі громади: Нововодолазька і Старовірівська. Таку ініціативу мають і в Солоницівській громаді. У решті сільських і селищних рад нашої області питання ці обговорюються.

Тетяна Василець

Автор: Администратор сайта