Що може зробити громада. Самоорганізація по-харківськи (ФОТО)

21.05.2014 09:48 Суспільство
фото з соцмереж фото з соцмереж
Мешканці міста Південного в Харківському районі вже кілька місяців поспіль щовихідного влаштовують масштабне прибирання.

 Люди об’єдналися у своєрідний клуб за інтересами й почали своїми силами наводити лад у рідному місті.

– Південне раніше вважалося курортним містом. У нас повітря, як у Кисловодську. До нас люди відпочивати приїздили, працювали дитячі табори, – розповідає мешканець Південного й один з організаторів ініціативної групи з благоустрою міста Микола Малишев. – Але в останні роки ситуація змінилася. Територія занедбана, кругом сміття. Тож у мене народилася ідея закликати містян самим узятися за наведення ладу в Південному.


Чоловік згадує, що перших активістів шукав серед знайомих. Комусь телефонував, інших запрошував у соціальних мережах. Поміж друзів знайшлося багато небайдужих. Для того щоб залучити на перший суботник більше людей, вирішили зробити спеціальні листівки-запрошення. Розповсюдити їх планували на автобусних зупинках і в торгових центрах.


– Листівки спочатку збиралися друкувати вдома на принтері. Мій друг зробив макет і роздрукував кілька примірників. Так сталося, що їх побачив ще один мій приятель. Він здивувався, що листівки не кольорові. У результаті ми спільними зусиллями зібрали потрібну суму, і запрошення таки вдалося надрукувати в кольорі, – згадує Микола Малишев.


Городяни потроху долучалися до підготовки, і вже 5 квітня було проведено перший суботник. Прибирали територію біля місцевого ставка: розчистили прибережну смугу від бур’янів, винесли сміття. Тоді зібралося близько 50 активістів. Переважна більшість – молодь.

24-річна Ольга Костіна стала однією з перших, хто погодився на участь у суботнику. Як розповідає дівчина, вона й сама давно хотіла організувати щось подібне, але не вистачало рішучості.

– На суботник мене в соціальній мережі запросив колишній однокласник. Ми з моїм хлопцем відразу погодилися, тому що завжди були зацікавлені в розвитку міста й у волонтерській діяльності, – каже Ольга Костіна.

Тепер дівчина – постійна учасниця таких заходів. Активістка пішла ще далі, вона планує організувати в Південному цілий клуб.

– Хочеться об’єднати молодь, організувати якесь місце, де можна зустрічатися за інтересами. Наприклад, клуб здоров’я. Ну, це, звичайно, у перспективі. Адже для цього потрібні кошти, – ділиться мріями дівчина.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 59 від 17.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта