Сімейні лікарі Харківської області очолили рейтинг довіри пацієнтів

20.03.2018 16:36 Суспільство
Фото: letychiv.km.ua Фото: letychiv.km.ua
Результати щорічного дослідження «Індекс Здоров’я. Україна – 2017» 20 березня представили у Харкові.

При складанні Індексу здоров’я бралася до уваги не статистика управлінь охорони здоров’я, а думка жителів області. При дослідженні враховувалися такі показники, як задоволеність громадян амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, звернення до лікарів у випадку хвороби та попередження захворювань, стан здоров’я, обсяги витрат на ліки, знання про здоров’я та здорову поведінку.

— Щоб втілювати медичну реформу послідовно ефективно, потрібно системно моніторити доступність і якість надання медичної допомоги на місцях, особливу увагу приділяючи думці її отримувачів. Саме для такого системного оцінювання Міжнародний фонд «Відродження» разом із партнерами вже другий рік поспіль проводить дослідження «Індекс здоров’я. Україна», — зазначила директорка Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» МФ «Відродження» Вікторія Тимошевська.

В минулому році Індекс зафіксував початковий фактичний стан задоволеності громадян, їхній досвід отримання медичної допомоги. За рік Харківська область покращила індекс здоров’я жителів на 11 пунктів. Наразі в активі регіону 67 пунктів. За деякими пунктами наш регіон серед лідерів. Так, саме на Харківщині найвищий по Україні показник задоволеності дільничним терапевтом або сімейним лікарем (89 %).

Також Харківщина увійшла у ТОП-3 областей, де батьки позитивно ставляться до вакцинації (96 %). Окрім цього, наш регіон у трійці лідерів за охопленням пацієнтів програмою «Доступні ліки» і за її позитивною оцінкою.

Разом з цим на Харківщині один з найнижчих показників людей, що проходили плановий медичний огляд протягом останніх 12 місяців (39 %).

Читайте також: Сформувалася звичка: що змінилося за рік роботи програми «Доступні ліки»

Автор: Юлія Шматченко