Скільки коштує утримання в'язня-рецидивіста на місяць та умови життя

23.12.2013 14:49 Суспільство
фото Артема Богдана фото Артема Богдана
Журналіст «СК» завітав до одного з найпохмуріших місць області, щоб подивитись, чим і як живуть люди, яким уже зовсім нічного втрачати.

КУ «Вовчанський спеціальний будинок-інтернат», що на відшибі райцентру, збудовано ще в 1965–1968 роках з розрахунку на 161 особу. Зараз у ньому проживає 121 постоялець. 87 з них у минулому судимі, переважно за вбивства, розбої та крадіжки. 92 інваліди першої та другої груп, 66 лежачих. При цьому лише троє з цих людей не є хронічними алкоголіками. Підтримують же роботу цього закладу всього 63 особи. 

При тому, що людям із слабкими нервами це місце нагадує якщо не пекло, то точно чистилище, раніше тут було набагато гірше. За словами Людмили Григоренко, коли вона прийшла сюди 13 років тому, в деяких житлових приміщеннях були земляні підлоги. Дахівки текли, стеля в їдальні почорніла від гарі, постояльці були одягнені в лахміття, а пральна техніка просто згнила від часу.

Читайте також: В'язні з вісьмома ходками живуть в інтернаті під Харковом (ФОТО) 
Життя самотніх в'язнів-інвалідів під Харковом: дешевий самогон та напади на персонал (ФОТО)

Наразі тут уже замінено дахівку, частину вікон на пластикові, банно-пральний комплекс та приміщення харчоблоку капітально відремонтовані. На черзі реконструкція системи водопостачання, повна заміна вікон на пластикові, установлення пожежної сигналізації та намощування тротуарних доріжок, адже в закладі дуже багато інвалідів-візочників, які не можуть пересуватися ґрунтовими доріжками у вологу погоду.

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Шурми, зараз у системі соціального захисту області 18 будинків-інтернатів. З них дев’ять – для пацієнтів психоневрологічного профілю, один спеціалізований, чотири геріатричних, один для ветеранів праці та три дитячі.

– У 2011 році, проінспектувавши 11 інтернатів та подивившись на матеріально-технічну базу, ми прийняли відповідне рішення. Не може бути так, щоб умов для отримання особистої гігієни та прийому їжі у цих людей не було, – розповів журналістам Ігор Шурма. – Приведу як приклад «славнозвісний» Ржавецький психоневрологічний інтернат, який став своєрідною точкою відліку. Це була установа, де ще в 2010 році існувала зварена із арматури клітка, до якої заводили людей, щоб вивезти їх на свіже повітря «погуляти». А того, хто проштрафився, закривали в цій клітці і на довше перебування. Ми поставили за мету протягом трьох років зробити в інтернатах необхідні умови для перебування пацієнтів. Тільки за два минулі роки з обласного бюджету на ці заходи було виділено чотири мільйони гривень, і ми поступово почали проводити ремонтні роботи.

Як пояснив Ігор Шурма, одна людина в подібному інтернаті для держави на добу обходиться більше ніж у 135 грн на день. У цю суму входить повністю все: від плати за комунальні послуги до зарплати персоналу. На їжу з цієї суми виділяються 22–25 грн. Усього ж в інтернатах області перебувають близько 3000 осіб, 180 з яких – діти.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №149 від 14.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта