Спалаху африканської чуми побоюються на Харківщині

10.08.2016 06:58 Суспільство
Фото: idbc.com.ua Фото: idbc.com.ua
В області затвердили план заходів щодо недопущення африканської чуми свиней.

9 серпня під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера обговорили питання щодо недопущення на територію Харківської області африканської чуми свиней.

У засіданні взяли участь члени державних надзвичайних протиепізоотичних комісій обласного та районного рівнів, керівники управлінь Держпродспоживслужби, сільгоспвиробники та представники силових відомств області.

«Наразі в Харківській області випадків зараження свиней африканською чумою не зареєстровано, - зазначив Марк Беккер. – Проте епізоотична ситуація на території України щодо африканської чуми свиней залишається складною. Вірус АЧС виявлявся на територіях, що раніше були вільними від цієї інфекції».

За даними в. о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Олександра Тертишника, протягом року в Україні було виявлено 21 спалах АЧС на території 10 областей. У тому числі захворювання тварин виявили у сусідніх з нашою - Полтавській та Сумській областях.

«Одним із заходів, що спрямовані на недопущення занесення збудника АЧС на територію регіону, є дієвий контроль за переміщенням вантажівок, якими перевозять живих тварин та продукцію тваринного походження, на автошляхах Харківської області», - підкреслив Олександр Тертишник.

За його інформацією, для контролю за переміщенням таких вантажів в області будуть створені спільні мобільні робочі групи з числа працівників МВС та Держпродспоживслужби. Крім того, щоб недопустити поширення небезпечного вірусу, буде здійснений контрольний відстріл диких кабанів на території кожного мисливського господарства області з подальшим проведенням моніторингових досліджень на АЧС.

Марк Беккер попередив: відносно порушників будуть вживатися жорсткі заходи. Контроль за дотриманням ветеринарно-санітарного законодавства господарствами, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою свиней, буде здійснюватися ще на районному рівні.

Довідка.

На території Харківської області станом на 1 липня 2016 року в 89 свинарських господарствах утримується 177 тисяч свиней, у приватному секторі - до 70 тисяч свиней. Державна служба ветеринарної медицини з метою визначення стану охоронно-карантинних заходів та клінічного стану свиней проводить епізоотичні обстеження господарств всіх форм власності.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта