Суспільне телебачення Харківщини: чого побоюються керівники ОТБ і районних ЗМІ

26.03.2015 09:32 Суспільство
dt.ua dt.ua
Яким має бути контент суспільного мовлення на Харківщині обговорювали медійники, представники влади і громадських організацій.

Як зазначив генеральний директор ХОДТРК Сергій Гулевський, після ухвалення 19 березня Верховною Радою змін до Закону про Суспільне мовлення досі незрозумілий механізм злиття обласних телерадіокомпаній з національною. Але обговорювати функціонування та майбутнє наповнення ефіру суспільного мовлення слід вже зараз.

Представник Красноградського телеканалу висловив побоювання, що продукт районних телекомпаній може виявитись непотрібним через припинення трансляції аналогових телеканалів з червня 2015 року. А отримання ліцензії на цифрове мовлення – надзвичайно затратна річ для районів.

«Обласна телекомпанія в рамках своєї ліцензії готова надавати окремий час, - відповів Сергій Гулевський, - для розміщення на ОТБ телепродукції з районів. Зараз у нас є реальна можливість стати по-справжньому обласним телебаченням».

Колишній очільник телерадіокомпанії В’ячеслав Новіков зазначив, що ОТБ має вже починати боротьбу за частоти, щоб не залишитися з порожніми руками. Також, на його думку, цілком доречно було б розділити радіо і телебачення.

Харківське радіо, за словами його редактора Романа Кривка, працює за критеріями та запитами, які надходять від суспільства: «На Харківщині працює 140 тисяч радіоточок. І для багатьох людей у сільській місцевості це насправді єдине джерело для отримання інформації. На жаль, Харківська область залишається єдиним регіоном, для якого радіомовлення на фм-частоті досі не доступне».

Щодо господарської діяльності, то найгострішими будуть питання оренди приміщень, яка зараз здійснюється в Держпромі за 1 гривню на рік у зв’язку з державною формою власності телерадіокомпанії. Надалі, говорить Сергій Гулевський, враховуючи комунальні платежі, ця сума може сягати 500 тисяч щомісяця. Щоправда, найближчі чотири роки фінансування обласних телекомпаній здійснюватиметься з державного бюджету.

Автор: Администратор сайта