ТОП найнебезпечніших овочів у супермаркетах Харкова. Результати експертизи

15.06.2015 07:25 Суспільство
Фото: smachno.ua Фото: smachno.ua
Найбільше нітратів спеціалісти виявили у ранньому буряку, кабачках, капусті, огірках і кропі.

ДП «Харківстандартметрологія» провело споживчу експертизу ранніх овочів. Для аналізу на наявність нітратів було придбано 11 зразків ранніх овочів: огірки, кабачки, буряк молодий столовий, капуста молода білоголова, кріп, редиска, картопля молода, салат, помідори (томати), цибуля зелена та морква молода. Продукцію закуповували в супермаркетах «КЛАСС» і «РОСТ».

За результатами експертизи з'ясувалося, що з 11 протестованих зразків ранніх овочів п'ять не відповідали вимогам нормативів за кількістю нітратів. Так, вміст нітратів в буряку був перевищений у 2,3 раза, в кабачках – в 1,6 раза, в капусті – в 1,4 раза, в огірках і кропі – в 1,3 раза.

Систематичне вживання подібних продуктів може призвести до ослаблення імунної системи, виникнення і розвитку алергії, порушень в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту, а також можлива провокація злоякісної пухлини, в тому числі і в шлунково-кишковому тракті.

За словами генерального директора ДП «Харківстандартметрологія» Володимира Величка, без лабораторного аналізу визначити «нітратність» овочів досить складно навіть експертові. Проте можна знизити кількість нітратів у овочах до мінімальної. Для цього потрібно якомога ретельніше мити продукти перед вживанням, знімати шкірку. Також необхідно видаляти основу, оскільки це – місце найбільшого скупчення нітратів. У капусті необхідно повністю видалити качан, а зелень слід відділяти від стебел.

Кількість нітратів зменшується під час варіння продуктів, але при цьому зменшується і значна частка вітамінів і корисних речовин. Варто купувати продукти лише там, де ви звикли і впевнені в їхній якості та свіжості. Не соромтеся вимагати сертифікат якості на продукт, що викликав у вас підозру. В сертифікаті має бути зазначена кількість нітратів, присутніх в даному продукті.

Якщо ви все ж таки вирішили поласувати свіжими овочами і вжили значну кількість нітратів, то мінімізувати ризик їхнього впливу на організм можливо за допомогою продуктів, що містять вітаміни А, Е і С. У найбільшій кількості вони є в таких продуктах, як квашена капуста, банани, яблука і цитрусові. Тому в літній період вживайте якомога більше продуктів із вмістом саме цих вітамінів.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта