Топ рибальських місць. Де в області ловлять рибу

25.05.2015 12:15 Суспільство
Фото: Інна Можейко Фото: Інна Можейко
Для любителів рибної ловлі настав довгоочікуваний період - з настанням теплої пори року всі прагнуть скоріше «рвонути» до рибних місцях. А таких на Харківщині, на думку досвідчених вудильників, чимало.

Головна водойма області - Сіверський Донець з його притоками: Оскіл, Уди, Лопань, Харків, Мжа. Крім них, є великі озера: Лиман, Чайка, Світличне, Комишувате. Найбільші водосховища - це Червонооскільське і Печенізьке. У водоймах області водиться безліч видів риб. Карпа, карася, товстолоба, амура можна зловити в озерах. У річках водиться щука, судак, окунь, плотва, краснопірка, лящ. До цього дня водойми Слобожанщини зберігають безліч загадок, і багато рибних місць досі залишаються нерозвіданими, продовжуючи захоплювати «мисливців за лускою» невідомістю і азартом улову.

Експерти з рибної ловлі умовно поділяють своїх колег-рибалок на дві категорії. Перші – це любителі. Вони, як правило, їздять на риболовлю заради відпочинку, використовують посередні снасті, абияк піклуються про наживки, тому що для них процес ловлі риби – не головне. Для таких рибалок куди важливіше посидіти біля багаття, зварити польову кашу, насолодитися співом птахів і компанією. Другі – справжні сумирні «маніяки». У них краще спорядження, а підготовка до риболовлі, включаючи вибір наживки, гачків і волосіні, на якийсь період перетворюється на справу життя. Вони і в дощ, і в спеку залишають свої будинки на світанку, щоб раніше вийти до води і зайняти найвигідніші місця.
За словами організатора рибальських турів по області Олексія, охочих змінити обстановку і втекти з міста кожні вихідні збирається предостатньо. Олексій розповів, що минулими вихідними, незважаючи на негоду, група вирушила на Трав’янське водосховище, що неподалік від Липців. За розповідями бувалих, водосховище не дуже велике, біля берега неглибоко, але ловля проходить найкраще з дамби на дальній кидок або на вудку. Водойма досить глибока – на середині близько п’яти метрів, тому в дозволений період можна ловити з човна, з дна. Важливо те, що на цій водоймі ловля безкоштовна, а результативність уже залежить від умінь і терплячості рибалки.
Меккою рибалок вважається і район дамби в Старому Салтові, на Печенізькому водосховищі, там кожні вихідні збирається до сотні вудильників. Деякі приїжджають цілими сім’ями.
– Уже котрий рік після травневих свят ми з дружиною і сином приїжджаємо в це місце на риболовлю, це стало свого роду сімейною традицією, – розповідає Микола, житель Харкова.
За його словами, улов – не найголовніше, куди важливішим є добре проведення часу на природі, у колі сім’ї. Всупереч повір’ям про невдалу риболовлю в компанії жінки, маму із собою не беруть лише в разі сирої або дощової погоди, у такому разі вудіння проходить без смачного обіду. Замість нього – суворий чоловічий пікнік на березі, після якого увага любителів знову прикута до поплавця.
 
Ближче до міста – задоволення платне

Безліч водойм на Харківщині давно взяті в оренду під розведення риби. Чим ближче до міста – тим частіше за задоволення рибалкам доводиться платити. Безкоштовно половити рибу можна тільки на річках або ставках далеко від мегаполіса або великих районних центрів.
За те, щоб посидіти на березі з вудкою, доведеться заплатити від 50 до 200 гривень за день. Деякі організатори пропонують абонемент за 500 гривень на місяць. Такий розкид у ціні пояснюється частково видом виловлюваної риби, почасти ціновою політикою орендарів водойм.
Власник невеликого приватного ставка у Вовчанському районі Олександр розповідає, що охочих порибалити на орендованому водоймищі чимало, при цьому буквально кожному «відвідувачеві» доводиться роз’яснювати, чому і за що стягується плата.
– На початку кожного сезону ми проводимо запуск малька, якого я купую на власні гроші. Це далеко не копійчані суми, у середньому вартість коливається в межах 25 гривень за кілограм малька. Цього року я запустив близько 3000 мальків карася, – розповідає підприємець.
За його словами, особливого обурення з боку відвідувачів озера він не зустрічав, а от сміття після себе багато вудильників прибирати так і не навчилися.

Слатине (Дергачівський район)
Відстань від Харкова 30 км.
Ставок великий, рослинності мало. Ловити можна і з дамби. Під’їзд машиною вільний. У разі дощу виїхати можна без проблем.
Риба: короп, карась, амур.

Вільхівка (Харківський район)
Відстань від Харкова 27 км.
Ставок дуже великий, до води підхід вільний.
Риба: ловляться усі річкові види.

Борисівка (Харківський район)
Відстань від Харкова 50 км.
Ставок невеликий, є зручні місця для лову, але берег досить крутий.
Риба: карась, короп.

Коропови Хутори (Зміївський район)
Відстань від Харкова: 50 км.
Ставок середніх розмірів.
Береги пологі, порослі очеретом, але є відкриті виходи до води.
Риба: ловляться усі річкові види.

Яковлівка (Харківський район)
Відстань від Харкова 28 км.
Риба: короп, карась, амур, товстолоб, лящ.

Старий Салтів (Вовчанський район)
Відстань від Харкова 48 км.
Ловлять зазвичай з дамби.
Риба: Усі річкові види.

Біле озеро (Зміївський район)
Відстань від Харкова 47 км.
Риба: лящ, плотва, краснопірка, окунь, щука.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта