Центр допомоги учасникам АТО з’явиться у Харкові

10.10.2015 11:15 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Бійці АТО зможуть швидше розв’язувати нагальні проблеми. Вже наступного тижня у Харкові відчинить свої двері Центр допомоги учасникам антитерористичної операції.

На Харківщині багато громадських організацій та структур, які опікають та допомагають бійцям АТО. Відтепер дії різних волонтерських рухів та влади стануть скоординовані. Нещодавно губернатор Харківщини Ігор Райнін підписав розпорядження про створення у Харкові Центру допомоги учасникам антитерористичної операції.

Оскільки робота в цьому напрямку велася давно, то на створення відповідного Центру багато часу не потрібно. Вже наступного тижня заклад почне працювати на базі обласного військкомату. Працюватимуть у ньому волонтери, а чиновники допомагатимуть в оперативному вирішенні питань. 

- Питання допомоги учасникам АТО знаходяться на окремому контролі губернатора. У нашому регіоні сформовані і працюють громадські організації, які представляють інтереси бійців. Відкриття Центру вписується в загальну систему взаємовідносин органів влади та волонтерів, - зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк.
Працюватиме Центр за декількома напрямками: медична допомога та соціальна адаптація, юридична допомога, соціальна допомога учасникам АТО та їх сім’ям.

- Завдання номер один — збір та обробка інформації щодо соціального захисту учасників АТО та їх родин. Завдання № 2 — забезпечення вирішення проблемних питань учасників АТО. Завдання № 3 — моніторинг стану вирішення проблемних питань, тобто дійти до кожної родини. Центр працюватиме з 8.00 до 17.00, а "гаряча лінія" — цілодобово, - наголосив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

За його словами, сьогодні в Україні діє безліч програм для бійців, але не всі військові про них знають. Так, наприклад, з обласного бюджету було виділено 2 млн 50 тис. грн на оздоровлення учасників АТО. Однак поки оздоровилися тільки 114 бійців. Чиновник каже, що з різних причин військові не хочуть навіть оздоровлюватися у санаторіях області. З 57 замовлених санаторно-курортних путівок використано лише 34.

Зі боку медицини курирувати та координувати роботу Центру буде заступник головного лікаря обласного госпіталю ветеранів Олег Євдокименко.

- Допомога воїнам АТО для нас є напрацьованим напрямом роботи. В обласному госпіталі можуть отримати допомогу всі категорії ветеранів. На базі цього закладу створені і заповнюються щоденно реєстри воїнів АТО, членів їх сімей, загиблих бійців та їх сімей. У Харківській області найвищий показник по Україні з медогляду демобілізованих — понад 72 відсотки. 250 бійців отримали стаціонарне лікування, майже 300 — амбулаторне, - зазначив директор Депортаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Галацан.

Окрім цього, з близько 3000 демобілізованих вже понад 200 бійців пройшли різні види медико-соціальної експертизи. 29 чоловік — визнані інвалідами, а у решти встановлена певна втрата працездатності - від 20 до 60 відсотків.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта