Цифрове ТБ проти супутникового. Що вигідніше

05.02.2014 10:50 Суспільство
http://pravdaurfo.ru/ http://pravdaurfo.ru/
Кореспондент “СК” з'ясував, яке телебаченням сьогодні є більш доступним для харків'ян.

Зараз на ринку є шість найменувань ресиверів від чотирьох виробників, які працюють у мережі цифрового ефірного телебачення України. Це два апарати від компанії TRIMAX, два від STRONG, один від THOMPSON і один від ROMSAT. Усі вони приблизно однакові за функціями і працюють із будь-якими телевізорами. Найдешевший коштує 554 гривні, найдорожчій – 686. Для тих людей, у кого телевізор і так розуміє формат DVB-T2, продаються САМ-модулі. Тобто пристрої, які нічого не роблять, а тільки розблоковують сигнал і «дозволяють» дивитися телевізор. Таких в Україні є два: від компаній STRONG і ROMSAT. Коштують вони від 300 до 350 грн.

Звичайно ж, це висока ціна. І розмірковуючи про цифрове ефірне телебачення, в яке треба вкласти більше півтисячі гривень, не можна забувати про конкурентів, а саме про супутникове телебачення, яке дає за чіткістю такий само сигнал, та набагато більше каналів.

Вартість комплектів супутникового телебачення, їх можливості та якість коливаються надто сильно, тому порівнювати досить важко, але все одно можливо. Найдешевше що можна знайти в Україні – це комплект обладнання за 285 грн на один супутник і один телевізор. Хоча така ціна насторожує, усе ж такі комплекти існують. Комплект на три супутники – 400 грн, а на п’ять – 600–800 грн. Плюсом до того йде і той факт, що в деяких пропозиціях ресивери продаються вже після «допилювання» вітчизняними кулібіними – налаштовані, із відсортованими каналами і зламаним захистом на платних каналах та навіть розблокуванням цілих пакетів каналів. Звичайно ж, це незаконно, але такий продукт існує і користується попитом. Вартість установлення супутникового телебачення із роботою майстра починається від 600 грн за найпростішу комплектацію і коливається в межах 800–1200 грн за більш-менш пристойний комплект.

Слід також зазначити, що ефірний DVB-T2 ресивер неможливо використовувати на два телевізори. Тобто, воно-то можливо, але обидва телевізори будуть показуватимуть один і той самий канал. Для нормальної роботи двох телевізорів потрібно купувати два ресивери, і тоді ціна в будь-якому разі перевалює за тисячу гривень. За цих умов логічніше встановити систему супутникового телебачення із двома, або навіть трьома ресиверами. Такий комплект обійдеться без послуг майстра в 600–1200 грн, залежно від кількості супутників, які він може приймати, та іменитості комплектуючих, і в 900–1800 грн із послугами майстра. З безперечних переваг ефірного ресивера – неймовірна простота користування. Треба просто встромити в нього шнур від антени з одного боку і шнур до телевізора з іншого, увімкнути в розетку і все – агрегат запрацює. Тому на дачі, або десь у тещі йому не буде рівних, а от на велику сім’ю простіше купити супутниковий комплект.

Артем Богдан, матеріал з газети “Слобідський край” №14 від 1.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта