У Чугуєві «гроші за пацієнтом почнуть ходити» раніше, ніж в інших регіонах

10.04.2017 14:55 Суспільство
Фото Юлії Шматченко Фото Юлії Шматченко
Не залежно від того, як скоро Верховна Рада прийме «медичні закони», в Чугуєві сімейні лікарі за новими стандартами запрацюють вже влітку.

Рік тому в Чугуєві запустили пілотний проект з реформування первинної ланки медицини. За цей час сімейні лікарі і медсестри пройшли безліч різних навчань. Далі проект триватиме через процес автономізації Чугуївського центру первинної медико-санітарної допомоги, відповідне рішення було прийнято Чугуївською районною радою в березні цього року. А 6 квітня вже Верховна Рада зробила перший крок в реформі системи охорони здоров'я - парламентарії прийняли закон, який передбачає автономізацію державних і комунальних установ охорони здоров'я. Для успішного запуску реформи необхідно ще прийняти ряд законів, серед яких і створення Національного агентства, яке буде «розраховуватися» з лікарями за кожного прийнятого пацієнта.

СІМЕЙНІ ЛІКАРІ ЧУГУЄВА СТАЛИ ПРИКЛАДОМ ДЛЯ ВСІЄЇ УКРАЇНИ (ФОТО)

В Харківській експертній групі з підтримки медреформи розглядають два сценарії розвитку подій. Оптимістичний: Верховна Рада в квітні приймає пакет медичних законів, який недавно затвердив Кабмін, тоді гроші за пацієнтами почнуть ходити в липні 2017 року. І песимістичний, коли прийняття законів буде навмисне затягуватися.

- Сьогодні середня тривалість життя в Україні вкрай низька, висока дитяча смертність, є проблеми з епідситуацією. Для вирішеня цих проблем, потрібно змінити систему. Законопроекти (запропоновані Кабміном - ред.) як раз на це і спрямовані, - зазначає координатор Харківської експертної групи з підтримки медреформи Тетяна Гавриш. - Якщо з якихось політичних причин, я підозрюю, спекулятивних, цей процес не відбудеться так швидко, то в Чугуєві в будь-якому випадку цей проект буде реалізований на підставі цільової програми Чугуївської районної ради, який є розпорядником субвенції.

Юлія Миронюк

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта