У Харкові біля стіни скорботи вшанували жертв Голокосту (ФОТО)

27.01.2014 14:29 Суспільство
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець
У Всесвітній день пам’яті жертв Голокосту на меморіальному комплексі "Дробицький Яр" вшанували пам’ять людей, закатованих фашистами.

Мітинг відбувся на місці колишніх бараків для робітників заводів. У ці приміщення у роки німецької окупації Харкова фашисти зганяли євреїв з усього міста. Щоночі їх виводили по 250-300 чоловік, аби розстріляти в Дробицькому Яру. Усього там загинуло від 16 до 20 тис. людей.

До стіни скорботи віддати данину пам’яті прийшли представники дипломатичних місій, які є у Харкові, зокрема, генеральні консули Росії Віталій Богданов та Республіки Польща Ян Гранат, представники національно-культурних організацій області. Також сюди прийшло і багато молоді: учні загальноосвітніх шкіл №26, №71, №104 Орджонікідзевського району.


- Важливо розуміти, що це трагедія не тільки єврейського народу. Це приклад падіння людяності, це смерть усьому найкращому, що є у світі. Сьогодні ми боремося за те, щоб не проводилися досліди над тваринами, а під час Другої світової досліди проводилися над людиною, і нема нічого страшнішого за це. Шість мільйонів смертей - це багато, однак жодні цифри не передадуть людські відчуття: вирази облич матерів, плач дітей, усі ті жахи, - сказала Другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні, директор Ізраїльського культурного центру в місті Харків Нелі Шульман.

Ця пам'ятна дата запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Першим до страшного місця увірвався загін під командуванням майора Анатолія Шапіро, уродженця Краснограду.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта