У мене є боржник, або Коли спливає строк позовної давності

13.06.2014 14:22 Суспільство
«Нещодавно узнав, що є строк позовної давності, і в моєму випадку він уже минув. Чув, що в деяких випадках спливання строку позовної давності припиняється на якийсь строк. Чи так це?»

З таким запитанням звернувся до редакції «СК» читач із Золочева. Про строк і перебіг позовної давності, а також про зміну цього строку розповідає начальник Головного управління юстиції у Харківській області Сергій Мохончук.

Стаття 261 Цивільного кодексу України встановлює, що перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Перебіг позовної давності за вимогами про визнання недійсним правочину, вчиненого під впливом насильства, починається від дня припинення насильства.

– Хочу зазначити, що законом можуть бути встановлені винятки з вказаних правил. Перебіг позовної давності за вимогами про застосування наслідків нікчемного правочину починається від дня, коли почалося його виконання. У разі порушення цивільного права або інтересу неповнолітньої особи позовна давність починається від дня досягнення нею повноліття, – розповідає Сергій Мохончук.

За зобов’язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливанням строку виконання.

За зобов’язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред’явити вимогу про виконання зобов’язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливанням цього строку.

– Загальний строк позовної давності складає три роки, – продовжує начальник управління юстиції. – Стаття 259 Цивільного кодексу України закріплює можливість сторін за взаємною згодою збільшити строк позовної давності. Щодо такого збільшення строків позовної давності сторони повинні укласти договір, для якого передбачається письмова форма. Разом з тим, зазначена стаття встановлює правило, згідно з яким сторони (навіть за наявності взаємної згоди) не можуть зменшувати строк позовної давності.

У житті можуть виникнути обставини, що перешкоджають поданню позову. Ці обставини є підставами для зупинення, переривання або поновлення строку давності:
1) якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія;
2) у разі відстрочення виконання зобов’язання (мораторій) на підставах, установлених законом;
3) у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;
4) якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.
У разі виникнення вказаних обставин перебіг позовної давності зупиняється на весь час існування цих обставин. Від дня припинення обставин, що були підставою для зупинення перебігу позовної давності, перебіг позовної давності продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Статтею 264 ЦК визначено переривання перебігу позовної давності. Він переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку. Позовна давність переривається у разі пред’явлення особою позову до одного з кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач. Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта