У Сіверському Дінці - перевищення сульфатів. Результати заборів води

03.07.2014 14:39 Суспільство
http://wasser-filter.ru/ http://wasser-filter.ru/
У рамках дослідження екологічного стану Юзівської ділянки екологи дослідили стан Сіверського Дінця.

- Ми почали дослідження якості води у басейні Сіверського Дінця разом із Сіверо-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів, - розповів представник Краматорського Фонду розвитку громади Станіслав Чорногор. - У них дуже потужна ліцензована лабораторія, яка дає можливість здійснювати контроль якості води за 140 параметрами.

Екологи провели три поїздки по восьми точках забору води: нижче Ізюма, у селі Єремівка, у двох місцях поблизу села Дронівка, в районі Райгородської греблі, Карлівської греблі на річці Кривий Торець, Ясногорівській греблі на річці Казенний Торець і у гирлі Казенного Торця поблизу селища Райгородок. Експертиза показала, що концентрація сольових показників в усіх пунктах спостережень перебуває в межах гранично допустимої концентрації. Виняток становить вода, відібрана в районі села Дронівка нижче впадіння річки Бахмутка. Також в усіх створах водотоку Сіверського Дінця виявлені перевищення за сульфатами, а за органічними речовинами — в усіх пунктах спостережень. Екологи на більшості території Сіверського Дінця не знайшли нафтопродуктів. Невелика їх кількість була зафіксована лише у гирлі приток річок Казенний Торець і Бахмутки. Разом з тим, перевищення виявлені лише за рибогосподарськими нормативами у гирлі Казенний Торець. Перевищення показників вмісту заліза, міді, цинку, нікелю і хрому в усіх пунктах спостереження помітно лише за рибогосподарськими нормативами. Концентрація свинцю перебуває в межах норми за виключенням пункту на річці Бахмутка. Водневий показник і концентрація кадмію в усіх пунктах спостереження в межах норми.

- Ми хотіли дізнатися нинішній стан, щоб у подальшому, якщо будуть проводитися геологічні дослідження або газовидобування, оцінити наскільки змінюються параметри води, - сказав Станіслав Чорногор.

Еколог додав, що якість води у Сіверському Дінці  порівняно з 80-ми роками, коли на Харківщині працювала велика кількість промислових підприємств, в останні роки покращується.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта