У скільки оцінили їх життя. Державні пільги для захисників Вітчизни

10.06.2014 07:36 Суспільство

До 20 червня в Україні триватиме другий етап часткової мобілізації, а отже в будь-яку мить ваш чоловік, син чи брат може отримати повістку з військкомату. Яку допомогу й соціальні гарантії держава обіцяє своїм захисникам, розбирався кореспондент «СК».

Під часткову мобілізацію може потрапити будь-який українець віком від 19 до 60 років, який має військово-облікову спеціальність і проходить за станом здоров’я. При цьому ні сімейний стан, ні матеріальний статок нічого не важать. На сьогодні від служби звільняються лише чоловіки, які мають п’ять і більше дітей, а також ті, які є єдиними опікунами недієздатних родичів. Водночас держава зі свого боку гарантує призовникам низку пільг. Так, 27 березня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації».

Згідно з текстом документа, за мобілізованим на час служби зберігається його робоче місце, посада і середній заробіток. Виплати проводяться за рахунок коштів держбюджету. При цьому не має значення, чи то людина працювала на держпідприємстві, чи у приватній фірмі. Якщо призовник сам займався підприємницькою діяльністю, то державна реєстрація його бізнесу на період мобілізації також не припиняється. Щоправда, це діє лише в разі, якщо термін служби складатиме до одного року.

Мають право призовники і на грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням усіх надбавок і премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби (відповідно до посад і військових звань). Тобто, якщо вас мобілізували як рядового, то місячна зарплата має дорівнювати зарплаті рядового-контрактника. На призовників поширюється весь комплекс гарантій соціального і правового захисту, передбачених законодавством для військовослужбовців. Зокрема, час перебування на службі зараховується до страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Гарантує держава також матеріальне забезпечення (харчування, одяг) і безкоштовне лікування. Призовники мають право на одноразову грошову допомога, яку повинні виплатити в день демобілізації. Умови й порядок виплати цих коштів має визначити Кабмін.

А от військовим пенсіонерам, які потраплять під мобілізацію, виплачування пенсії на час служби не припинятимуть. Після закінчення служби пенсію обіцяють переглянути вже з урахуванням додаткової вислуги років на день демобілізації. Якщо новий розмір пенсії буде меншим, ніж був у мирний час, то сума цієї виплати залишиться на старому рівні.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №67 від 05.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта