У Харківській області збираються придбати нові «швидкі»

08.02.2019 11:55 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
З обласного бюджету вже на найближчій сесії депутати облради планують виділити 20 мільйонів гривень на придбання нових автомобілів для служби швидкої допомоги.

Про це 7 лютого повідомив заступник голови Харківської обласної ради Володимир Скоробагач. Окрім того, в рамках обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» у 2019 році на придбання спеціалізованих авто закладено понад 60 мільйонів гривень.

До того ж Програма містить й комплекс принципово нових завдань та напрямів. Серед них забезпечення працівників новозбудованих амбулаторій загальної практики — сімейної медицини службовим автотранспортом. На що передбачено 12 мільйонів гривень щорічно.

— Впевнений, що в недалекому майбутньому ми замінимо весь старий рухомий склад на новий, і в нашій області вже не буде застарілих автомобілів і проблем, пов'язаних із швидкістю прибуття екстреної допомоги, — додав Володимир Скоробагач.

Так, за словами директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Віктора Забашти, наразі швидку медичну допомогу населенню Харківської області забезпечує 200 бригад екстреної медичної допомоги.

З них, 93 бригади ЕМД працює у Харкові, 107 — надають медичну допомогу у районах області. Радіус дії відділень Е(Н)МД, пунктів постійного та тимчасового базування бригад швидкої меддопомоги у 10-20 кілометрів дозволяє своєчасно прибувати на обслуговування екстрених викликів.

— Основною функцією Центральної диспетчерської є прийом викликів за телефоном «103» і передача їх для обслуговування бригадам екстреної допомоги, — розповідає диспетчер Марина Мовчан. — Використання автоматизованої системи з GPS-моніторингом дає можливість динамічно відображати на карті місця викликів, місцезнаходження бригад екстреної медичної допомоги з урахуванням їхнього статусу; відділень ЕМД з урахуванням їх завантаженості; пунктів постійного та тимчасового базування бригад екстреної медичної допомоги. Спеціальна система в автоматичному режимі обирає найближчі до місць викликів «вільні» бригади з розрахунком оптимального маршруту їх руху, автоматично безголосно передає виклик бригадам.

За шість років існування служби було придбано 34 нові спеціалізовані автомобілі за кошти з обласного бюджету. Але сьогодні завдання з оновлення автопарку все ще стоїть.

— Всього у нас працює 220 автомобілів. З них, 54 авто ми орендуємо у Центральних районних лікарень області. Однак, вони вже дуже застарілі. Навіть ті машини, які ми вважаємо за нові, насправді використовуються цілодобово вже більше шести років і потребуватимуть заміни найближчим часом. На даний момент, якщо б нам вдалося замінити 54 автомобілі на нові, ми були б впевненими у їх безперебійній роботі ще довгий час. І сьогодні ми потребуємо саме машини підвищеної прохідності, — підкреслив Віктор Забашта.

Патрульні Харківщини отримали пристрої вимірювання швидкості

Автор: Олена Загребельна