У харківському зоопарку ведмеді нарешті занурилися в зимовий сон

04.01.2019 16:26 Суспільство
Фото: Фейсбук/Харківський зоопарк Фото: Фейсбук/Харківський зоопарк
Зустрівши Новий рік, шість бурих і три гімалайські ведмеді відправилися на зимовий «нічліг».

Готувалися до зимової сплячки тварини ще з осені: накопичували достатній запас жиру. Як повідомляє Харківський зоопарк, ведмедів годували овочами та фруктами, м'ясом, рибою, хлібом, кашами, молочними продуктами.

З осені клишоногі почали облаштовувати собі й барліг. В умовах зоопарку затишне містечко для зимового сну ведмедики «обладнали» собі з великої кількості соломи.

Зазвичай ведмеді лягають у барліг у першу неділю грудня (саме в цей день відзначається День ведмедя). Але через теплий грудень ведмеді категорично відмовлялися поринати в сон і чекали для цього більш сприятливої погоди. І тільки коли прийшли морозні дні, клишоногі почали влаштовуватися на зимовий «нічліг».

Під час зимового сну у ведмедів не відбувається зниження рівня життєдіяльності організму, яке спостерігається у їжака або бабака, що впадають взимку в глибоке заціпеніння. Під час зимового сну організм ведмедя економно витрачає жирові накопичення до настання весни. При цьому тварина не втрачає пильності, і її легко розбудити. Що стосується черговості, першими на зимівлю влаштовуються вагітні самки, потім - самки з торішніми ведмежатами, останніми в барліг укладаються дорослі самці. А прокидаються ведмеді в зворотній черговості.

Читайте також: Першу дитинку 2019 року народила жінка з Харківщини