У Харкові виявили чуму свиней

04.02.2019 12:00 Суспільство
Фото:agroportal.ua Фото:agroportal.ua
На в'їзді до обласного центру з боку житлового масиву Салтівка було знайдено небезпечні трупи тварин у мішках.

Як повідомили 4 лютого у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області, у мішках були виявлені трупи та рештки свиней. Сталося це першого лютого. Мішки були скидані на стихійному сміттєзвалищі, розташованому при виїзді з вул. Світлої на Кільцевий шлях (територія Московського району Харкова).

Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області  та Харківської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби провели епізоотичне розслідування та відбір проб патологічного матеріалу від трупів свиней.

За результатами досліджень у патологічному матеріалі виявили ДНК-вірус африканської чуми свиней.

Наступного ж дня на місці виявлення вірусу знищили трупи свиней та їх рештки, спаливши їх та продезінфікувавши потім місця спалювання.

На понеділок, 4 лютого, було заплановане проведення засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській міській раді з метою недопущення розповсюдження збудника африканської чуми свиней.

«Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області посилені заходи щодо проведення ветеринарно-санітарної експертизи сировини та продуктів тваринного походження на агропродовольчих ринках, організовано переоблік наявного свинопоголів’я, в господарствах незалежно від форм власності ініційовані заходи щодо припинення та недопущення торгівлі сировиною та харчовими продуктами тваринного походження у невстановлених місцях, посилена роз’яснювальна робота серед населення та власників тварин про небезпеку африканської чуми свиней», —  ідеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Задля недопущення розповсюдження збудника АЧС на території області фахівці відомства просять власників свиней інформувати Держпродспоживслужбy при підозрі на захворювання тварин. Населення — не купувати продукти тваринного походження в невстановлених місцях, керівників господарств — забезпечити високий рівень біозахисту на фермах.

Читайте також: На Харківщині школярі опинилися в льодовій пастці