Українським в'язням нададуть мобільний та Інтернет і змусять за них платити

16.06.2014 08:58 Суспільство
http://www.v-seti.kz/ http://www.v-seti.kz/
В українських в’язнів з’явився шанс відбувати покарання по-європейському. Мобільний зв’язок, Інтернет, подовжені побачення – усе це покликано покращити умови перебування тим, для кого «небо у клітинку».

Навесні в Україні прийняли «європейські» зміни до Кримінально-виконавчого кодексу. 

Закон України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів», прийнятий 8 квітня цього року, набув чинності.

Нововведення покликані першочергово змінити власне відносини між адміністрацією закладу позбавлення волі та засудженою людиною. Відтепер в’язню надається право... Наприклад, на працю – до цього це було зобов’язання. Засуджений може відмовитися працювати, однак його обов’язком залишаються щоденні дві години громадських робіт із благоустрою закладу, де він відбуває покарання.

Також зміни зазнало медичне обслуговування. Зокрема, в’язень має право отримати медичні послуги у «цивільних» закладах охорони здоров’я, якщо, звісно, йому не можуть надати необхідної допомоги у відповідному медичному закладі пенітенціарної системи.

Суттєво змінився й порядок побачень, зокрема, для довічників. Згідно з новими правилами, людина із пожиттєвим ув’язненням кожні три місяці має право на триденне тривале побачення. Це, у свою чергу, створює певні проблеми, адже в закладах, де тримають таких засуджених, не передбачено приміщення для подібних зустрічей. Разом із тим фахівці відзначають, що найбільш глобальною зміною для засуджених є користування мобільним зв’язком та Інтернетом.

Щодо мобільного та інтернет-зв’язку, то, за словами начальника Головного управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів Генеральної прокуратури України Олега Настасяка, сьогодні вже ведуться перемовини з іноземними компаніями – провайдерами, які готові працювати в українських тюрмах. Зокрема, вони представлять спеціально розроблене програмне забезпечення. Контент, до якого матиме доступ в’язень, ретельно перевірятиметься та відфільтровуватиметься. А за користування новими благами в’язень повинен буде заплатити з власної кишені. Убачаючи в телефоні механізм шахрайства, у Генеральній прокуратурі запевняють: кожна телефонна картка буде під контролем.

– Ми повинні виробити певні правила користування цими послугами. Але з тим, усі ці нові чинники впливатимуть на подальше звільнення засудженого, його ресоціалізацію. Ми підемо на все, аби забезпечити права засуджених, – завіряють у Генеральній прокуратурі України.

Водночас на місцях керівники установ виконання покарання переконані, що мобільні й інтернет-нововведення сприятимуть новим злочинам.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта