Унікальні роги та ікла показали в Харкові (ФОТО)

11.10.2013 12:15 Суспільство
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець
У Харківській обласній організації Українського товариства мисливців та рибалок пройшла Друга національна виставка трофеїв.

Мисливці не тільки вихвалялися своєю здобиччю, але й боролися за лаври першості.

Раз на два роки обласна організація мисливців і рибалок демонструє найкращі зразки трофейного полювання. Друга національна виставка, окрім чемпіонів позаторішньої виставки, цьогоріч дивувала й новими експонатами. Серед них — вражаюча колекція рогів, яка зайняла майже всі стіни актового залу організації! У її складі унікальні роги лося з Чернігівщини, які входять до світового Топ-10 у своєму класі та роги косуль, які також у світовій двадцятці кращих. Тут і закручені роги памирського барана, і тендітні ріжки косуль та кіз, гігантські рогища лосів, оленів, турів... Найдовші та найкоротші, розлогі, наче гілля, чудернацько покручені та ідеально гладенькі. Кожна пара ріг має свій вид та особливості оцінки.

- Існує багато критеріїв, за якими працює спеціальна експертна комісія з оцінки трофеїв,- розповідає біолог-мисливствознавець, голова президії Харківської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок Анатолій Авдєєв. - Наприклад, в іклах кабана вимірюються довжина, діаметр, у рогах, окрім довжини ще є інші параметри. Усе підлягає вимірюванню за спеціальною методикою. Після цього для кожного трофею видається певна кількість балів. Є спеціальні таблиці. Найважче оцінювати рога лося та оленя, адже вони у цих тварин бувають найскладнішої розлогості.

Окрім ріг, вражають схожістю з живими звірами опудала барана, орлана-білохвоста, кабана, качок, фазанів і навіть черепахи. Мисливець з Києва Володимир Маркітанов привіз до Харкова опудало путоранського сніжного барана, який колись бігав просторами далекої Колими. Тут є трофеї із Америки та Африки.

Свої роботи також представили таксидермісти Олександр Соловйов, Іван Нікітін з Харківського району, студія “Cherepenin”, а також Музей природи Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та інші. Ікла кабанів, лисиць, шкури вовка, рисі, черепа, голови сомів та багато чого іншого можна зустріти на Другій національній виставці трофеїв. Усього близька 300 експонатів. На розсуд глядачів представлені майже сотня кращих зразків. Могло б бути й більше, та приміщення не дозволяє, бідкаються організатори.


Трофей для будь-якого мисливця є жаданою здобиччю. Це не тільки показник вправності та сміливості ловця, але також приємна згадка про емоційне полювання та вдалий вистріл. Як зазначають у товаристві мисливців та рибалок, трофейне полювання повинно проводитися з дотриманням мисливської етики, де головним є принцип “Не нашкодь!”

- Першочергово повинні вилучатися звірі, які підпадають під критерії селекційного відбору, - говорить Анатолій Авдєєв. - Трофейне полювання є невід'ємною складовою культури українського мисливця, та, на жаль, його ще слід розвивати. Мисливець просто намагається вибрати найкраще, що вдалося вполювати.

У рамках мисливської експозиції цього року організатори втілили позаторішню мрію — провели конкурс дитячого малюнку на природо-охоронну тематику. Участь у ньому взяло 15 шкіл Жовтневого району Харкова.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта