В одному з районів області почастішали випадки сказу

10.11.2017 10:30 Суспільство
Фото: Голос UA Фото: Голос UA
Протягом останнього місяця у Шевченківському районі загострилась епізоотична ситуація зі сказу.

З 9 жовтня на території 5 сільських рад зареєстровано 8 випадків сказу у тварин: 3 лисиці та єнотоподібна собака, які зайшли у села, безпритульна кішка та 3 бугаї (ймовірно були покусані лисицями на пасовищах). Про це повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі.

Всі діагнози підтверджено лабораторно Харківським філіалом «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи».
Фахівцями проведено епідеміологічне і епізоотологічне обстеження осередків сказу. Осіб, які постраждали від скажених тварин або контактували з інфікованим матеріалом було спрямовано на антирабічне лікування.

8 листопада затверджено план заходів по локалізації та ліквідації осередків сказу в районі та проведення протиепідемічних та протиепізоотичних заходів в осередках триває.

Всього у поточному році в області зареєстровано 83 випадки лабораторно підтвердженого сказу тварин, з них 41,0% складають коти (34 випадки). З диких тварин сказ встановлено у 12 лисиць та 9 єнотоподібних собак.
Від скажених тварин постраждало 165 осіб, всі вони отримали або отримують профілактичне лікування.

Довідка

На теперішній час сказ залишається невиліковною хворобою. У природі основним джерелом інфекції є лисиця.

У тварин, хворих на сказ, як правило, змінюється поведінка, дикі тварини заходять до населених пунктів, виходять на автомобільні шляхи. Звертаємо увагу на необхідність уникати контакту з незнайомими та дикими тваринами.

У разі отримання ушкодження від тварини необхідно промити рану водою з милом, обробити краї рани розчином йоду та негайно звернутися до лікаря для вирішення питання щодо необхідності антирабічного лікування.

Читайте також: Кількість хворих на гепатит під Харковом продовжує зростати

Роман Шупенко

Автор: Администратор сайта