В Україні пропонують по-новому боротися з ожеледицею і сміттям

09.07.2019 10:15 Суспільство
Фото: incmty.com Фото: incmty.com
Заборона випалювати траву і листя, посипати дороги піском і сіллю, а також вимога встановлювати пандуси, спуски на кожній новобудові та вбиральні через кожні 700 метрів – такі санітарні зміни для українців пропонують у Міністерстві охорони здоров’я.

Із 8 липня розпочинається громадське обговорення проекту наказу МОЗ України «Про внесення змін до Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць».

Пропоновані зміни мають вдосконалити правила утилізації та сортування сміття, утримання прибудинкових територій, парків і скверів, упорядкувати систему озеленення, убезпечити забруднення підземних вод і джерел водопостачання, а також створити умови для реалізації прав людей з інвалідністю нарівні з іншими громадянами. Так, нові норми зобов’язують при проектуванні, будуванні та утриманні територій облаштовувати широкий (120 см) і пологий спуск з тротуару чи велодоріжки.

Також обов’язковими стануть пандуси з належною шириною та ухилом або ліфт на кожному з виходів підземних і надземних пішохідних переходів. Розробники проекту пропонують установлювати кожні 300 метрів лави для сидіння вздовж вулиць і паркувальні стовпчики або інші перепони для в’їзду машин у пішохідну зону.

Ще одна норма – доступність громадських вбиралень.
«У кожній зоні зелених насаджень, де гуляють люди, обов’язково має бути хоча б один громадський стаціонарний туалет. Оптимальна відстань між убиральнями – до 700 метрів, а в людних місцях – до 300 метрів», – йдеться у проекті наказу. У кожній громадській вбиральні має бути облаштований стіл для сповивання немовляти і забезпечено доступ до питної води.

Фахівці Міністерства пропонують заборонити вигрібні ями. На заміну пропонують безпечні для здоров’я альтернативи – локальні очисні споруди (наприклад, септик).

«Дворові туалети мають бути підключені до місцевих очисних споруд. Ці норми вводяться для того, щоб убезпечити потрапляння небезпечних речовин у ґрунт і підземні води, а також джерела та колодязі», – йдеться у проекті.

Окрім цього, нововведення стосуються встановлення окремих контейнерів для сортування сміття – для пластику, скла, металу, паперу та органіки. Урни для сміття мають бути на кожному з рогів перехресть вулиць, а також біля зупинок громадського транспорту, входів до метро, вокзалів, підземних переходів, громадських будівель і споруд.

Також нові правила забороняють спалювання листя, яке призводить до забруднення повітря, води та ґрунту і до зникнення певних видів тварин. Зібране листя пропонують вивозити на поля компостування. Окрім цієї заборони, у Міністерстві пропонують посипати дороги від ожеледиці не піском і сіллю, а гранвідсівом з вмістом солі 7 %.

«Посипка піском та піскосумішшю із сіллю забруднює ґрунт, шкодить зеленим насадженням, а також псує взуття», – написано у проекті.

Ще одна заборона, яку пропонує проект, стосується обрізання дерев. Як зазначають у МОЗ, омолоджувальна обрізка зменшує розмір крони дерева, погіршує процес очищення повітря та значно зменшує площу затінених територій, що особливо важливо під час літньої спеки.

Окрім цього, на територіях населених місць планують заборонити відкритий ґрунт. Увесь ґрунт має бути покритий газоном, багаторічними рослинами, пристовбурними решітками або мульчею. За результатами громадського обговорення профільні експерти МОЗ України розглянуть усі пропозиції та зауваження і внесуть відповідні правки.

Пропозиції для включення у проект наказу можна вносити впродовж місяця з дня опублікування документа. Їх можна надсилати на адресу Директорату громадського
здоров’я МОЗ України у письмовому (на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7) або електронному (на e-mail: [email protected]) вигляді.