В Україні відзначають річницю депортації кримських татар (ВІДЕО)

18.05.2015 07:35 Суспільство
Сьогодні, 18 травня, в Україні День скорботи і пам'яті на честь 71-ї річниці депортації кримських татар радянською владою

Щорічно в Україні і в Криму вшановують пам'ять жертв примусового виселення, але цього року "влада" Сімферополя заборонила проводити традиційний траурний мітинг 18 травня в центрі міста.

Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944. За свідченнми очевидців, депортованим давали на збори всього півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 було виселено 200 тисяч осіб.

Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули більше 30 тис. Кримських татар.

Після цього радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державності і кримських татар.

За словами уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, події, які відбуваються в включеному Росією Криму протягом 2014-2015 років, дуже схожі з тими, які відбувалися в радянський час.

"Цього року в Криму мітинг кримських татар буде заборонений, але в цілому Україна відзначатиме 71-ту річницю депортації. У Верховну Раду було подано кілька законопроектів, спрямованих на вирішення проблем кримських татар. Швидше за все, ми будемо приймати звернення Верховної Ради до ООН , міжнародних структур з проханням звернути увагу на те, що відбувається в окупованому Криму. В першу чергу, це викрадення людей, арешти, повна відсутність будь-яких демократичних свобод, примус кримських татар покинути свою батьківщину ", - заявив Джемілєв.

 Уповноважений президента також підкреслив, парламент також планує прийняти рішення про відновлення історичної топоніміки в Криму. "Усі радянські географічні назви в Криму повинні піти в минуле і повернутися ті, які існували до початку депортації", - сказав Джемілєв.

Видео: Канал 24

Джерело: СК
Автор: Администратор сайта