В Україні збираються ввести в обіг нові монети

22.01.2019 10:30 Суспільство
Фото: pravda.if.ua Фото: pravda.if.ua
Це монети, номіналом 5 та 10 гривень.

Як повідомили у прес-службі НБУ, паперові гроші номіналом 1, 2, 5, 10 гривень перебуватимуть в обігу паралельно з випущеними монетами по 1 і 2 гривні та запланованими до випуску монетами по 5 і 10 гривень.

Але з часом НБУ перестане друкувати ці банкноти й додатково поповнювати ними грошовий оборот. Банкноти відповідних номіналів випускатимуть лише для потреб
колекціонерів.

Введення в обіг нових монет заплановано на 2019–2020 роки, але точну дату анонсують додатково за кілька місяців – після ухвалення відповідного рішення правління регулятора.

Планується, що обігова монета номіналом 5 гривень з титульної сторони матиме напис «Україна» та номінал. У верхній частині монети буде зображено малий Державний Герб України, по контуру монету прикрасять давньоруським орнаментом з роком карбування та логотипом Банкното-монетного двору. Із зворотної сторони на монеті буде зображення Богдана Хмельницького та підпис.

Читайте також: Реформа сільської медицини на Харківщині отримала супровід ЄС

Аналогічну титульну сторону матиме й монета номіналом 10 гривень. Але на зворотній стороні можна буде побачити зображення Івана Мазепи з підписом.