В Україні з’явилася послуга «Сплати обличчям» – як це працює

14.09.2019 15:00 Суспільство
Фото: СК Фото: СК
ПриватБанк першим в Україні запустив новий вид безконтактної сплати у магазинах та на сайтах за допомогою розпізнавання обличчя клієнта FacePay24.

Як це працює?

Алгоритм дій такий:

• зайти в оновлений додаток Приват24
• активувати FacePay24
• зробити три фото, слідуючи підказкам у додатку
• обрати картку, з якої зніматимуться гроші при сплаті FacePay2
• зберегти налаштування

У магазині (який запровадив цю послугу) на касі продавець має запитати клієнта, яким способом він хоче сплатити покупку. Якщо клієнт обирає FacePay24, на касі вмикається планшет, який сканує обличчя клієнта. Якщо під час ідентифікації фіксується 90 % схожості – проводиться транзакція.

За словами керівника напрямку електронної комерції ПриватБанку Христини Кармазіної, FacePay24 стане у нагоді особливо для тих, хто забув узяти із собою гаманець, хто на пробіжці тощо.

Голова Правління ПриватБанку Петер Крумханзл під час презентації FacePay24 зазначив, що їх цільовою аудиторією є молодь.

 – Обличчя – це те, що у нас буде завжди. Ви можете втратити мобільний, картку, але ви не зможете втратити своє обличчя. Біометрика сьогодні у тренді,  – сказав Петер Крумханзл.

Наскільки безпечною є ця технологія?

Безпека платежів забезпечується додатковим підтвердженням push-повідомленнями у мобільному додатку Приват24.

Під час завантаження трьох фото формується не плаский параметр, а об’ємний прообраз. Ваші фото у банку не зберігаються. Вони відправляються на сервіс Amazon rekognition. Там формується так званий цифровий вектор, еталон ваших фото. Із цим еталоном і порівнюється те фото, яке клієнт робить у магазині.

Крім того, автори новинки розробили додаткові параметри, які допомагають зрозуміти, чи дійсно це ви робите покупку. Це показник постійних покупок, геолокація, згода, яку ви надаєте під час сканування обличчя на касі, встановлені ліміти, визначення «живості», система може попросити вас мигнути, посміхнутися тощо.

А якщо людина сильно змінилася: пофарбувала волосся, підстриглася, відростила бороду, її розпізнає система?

Так, система також «пропускає» людину з макіяжем чи, скажімо, із синцем.
Клієнт завжди може завантажити нові фото до додатка, якщо його зовнішність сильно змінилася. Також банк може надіслати прохання перефотографуватися, якщо система не розпізнала клієнта. Система не спрацює, якщо клієнт зробив пластичну операцію.

Скільки коштує послуга?

Вона безкоштовна.

Де я можу скористатися FacePay24?

На сьогодні послуга доступна у двох компаніях Дніпра: у трьох магазинах «Море пива» та у супермаркеті АТБ по вулиці Набережна Перемоги, 44. Надалі ця технологія буде розповсюджуватися по всій території України.