В Україні з'явиться нова банкнота

25.06.2019 14:00 Суспільство
Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine
Вона буде найбільшою за номіналом банкнотою України.

З 25 жовтня 2019 року Національний банк України вводить в обіг нову банкноту номіналом 1 тисяча гривень. За словами голови Національного банку України Якова Смолія, банкнота буде блакитного кольору, на її лицьовому боці  зображено портрет Володимира Вернадського.

— Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки — геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році, — повідомив Яків Смолій.

На зворотному боці банкноти зображена будівля Президії Національної академії наук України.

За розміром і кольором банкнота номіналом 1 000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм.

— Нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну і захисту, — зазначив Яків Смолій. — За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні — оновлені 20, 100 та 500 гривень.

Також Нацбанк з 1 жовтня цього року виводить з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок. Ці монети перестануть бути платіжним засобом в Україні, ними не можна буде розраховуватися. З обігу поступово виводитиметься й монета номіналом 25 копійок, яка поки що залишиться платіжним засобом.

Читайте також: Банк ліквідовано: чи є шанс забрати свій депозит