Відкрити завісу майбутнього: вчені Харкова створюють «Ноєвий ковчег»

01.11.2018 13:10 Суспільство
фото: kharkivoda.gov.ua фото: kharkivoda.gov.ua
Про збереження генофонду рідкісних і тих, що зникають, видів рослин і тварин, генофонду людей розповів директор харківського Інституту проблем кріобіології та кріомедицини Анатолій Гольцев.

З моменту свого заснування в 1972 році Інститут проблем кріобіології та кріомедицини займається розробкою технологій кріоконсервування різного виду біологічних об’єктів. Зокрема, тут розташований «Низькотемпературний банк біологічних об’єктів», який належить до об’єктів Національного надбання України. Банк забезпечує можливість збереження генофонду рідкісних і тих, що зникають, видів рослин і тварин, генофонду людей, біоактивних препаратів, що містять стовбурові клітини, а також їх використання в лікувальній практиці. 

– Один з найголовніших напрямів наших розробок – це так звана «Кріобіологія стовбурової клітини», – розповідає директор інституту Анатолій Гольцев. – Про стовбурові клітини зараз не говорять тільки ліниві, всі розуміють, що це те, що може омолоджувати та покращувати стан здоров’я, з чого можна навіть поза організмом виростити його частини – суглоби, органи. Поки це, може, фантастика, але це реальні речі в перспективі. Тому зберігання цього матеріалу зараз дуже затребуване. Зараз говорять про те, що може настати «час Ч», коли все живе зникне на земній кулі. І на Землі щось повинно залишитися, з чого можна потім відродити людину, тварин, рослини. Так-от створення цього «Ноєвого ковчега» – це і є створення величезних низькотемпературних банків. Це основне із завдань, які зараз ставляться перед кріобіологією та кріомедициною.

31 жовтня наукову установу відвідала голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. Вона поспілкувалася з керівництвом інституту та його колективом, ознайомилася з роботою підрозділів, а також передала державну нагороду (звання заслуженого працівника науки і техніки України) директору інституту Анатолію Гольцеву та відзнаки облдержадміністрації співробітникам.

– Я вражена вашою роботою й тим, наскільки ви натхнені своєю справою, – сказала голова ХОДА. – Унікальний колектив унікального інституту, що створює унікальні розробки. Ви працюєте над технологіями завтрашнього дня. У Харкові ми можемо відкривати завісу майбутнього. І це робите ви. 

Юлія Світлична зазначила, що незабаром буде підготовано пропозиції щодо вирішення питань недостатнього фінансування та відтоку молодих кадрів із наукових установ. Ці пропозиції буде спрямовано до Кабінету Міністрів України.

 – Необхідно, щоб державні органи та Академія наук звернули увагу на ті питання, які дадуть можливість оживити науку Харківської області, – сказала губернаторка.

Юлія Світлична підкреслила, що на регіональному рівні на даний момент впроваджені різні проекти та програми для підвищення мотивації як молодих, так і досвідчених науковців. Засновані обласні премії для діячів науки, і їх розмір збільшили у два з половиною рази.

– Ці програми ми будемо продовжувати. На 2019 рік закладаємо до обласного бюджету необхідне фінансування, – запевнила голова ХОДА. 

Читайте також: Перші в Україні роботи-дояри з'явилися на Харківщині. Фото, відео 

Джерело: ХОДА
Автор: Варвара Барська