Воєнний стан у Харківській області: головне, що треба знати

27.11.2018 15:56 Суспільство
Фото: opinionua.com Фото: opinionua.com
27 листопада у Харківській облдержадміністрації розповіли, як воєнний стан вплине на життя Харкова та населених пунктів області.

На головні запитання давали відповіді директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов, військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін, заступник голови ХОДА Олександр Скакун, радник голови ХОДА з питань взаємодії з правоохоронними органами Сергій Стороженко, заступник начальника ГУ Національної поліції в Харківській області Сергій Чиж, начальник Харківського військового гарнізону Олександр Туринський та  заступник начальника УСБУ в Харківській області Юрій Рябуха.

Нагадаємо, вчора, 26 листопада, Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в кількох областях України, включаючи Харківську.



Із якого дня діє воєнний стан на Харківщині?

Датою введення воєнного стану на Харківщині (станом на 27 листопада) вважається 26 листопада 2018-го відповідно до Указу Президента. Коли з’явиться інший документ, де буде прописана інша дата (після затвердження Указу Президента) в Україні будуть оперувати нею.


Що означає воєнний стан: чи мають право військові та поліція забрати моє авто, житло тощо?

Усі підрозділи ЗСУ, які дислокуються на Харківщині, переведені у бойову готовність, підрозділи СБУ та поліції – на посилений варіант несення служби. Прикордонники діятимуть відповідно до закону «Про оборону та захист державного кордону України». Законні права і інтереси громадян, їхні конституційні права жодним чином порушені не будуть.

Повідомлення про те, що когось потіснили з помешканням, у когось вилучили транспорт, когось за руки привели до військкомату і відправляють у військову частину — це все брехня, — зазначив Сергій Стороженко. — Обстановка в області спокійна, але є кримінальні структури, що діють, використовуючи паніку, яку самі ж намагаються посилити в області. Поліція над цим працює.


Чи вводиться комендантська година?

Комендантська година не вводиться. Її введуть у разі інтервенції.


Чи обов’язково під час воєнного стану носити із собою паспорт чи інші документи на посвідчення особи?

Ні.


Як посилиться охорона громадського порядку, зокрема на дорогах?


Будь-яких перешкод для громадян у їх щоденній діяльності не буде. Патрулі й безпека дорожнього руху на дорогах Харківщини посилена. Наряди правоохоронців також, — сказав Сергій Чиж. — Зокрема, на блок-посту у Пісочині посилено охорону порядку особовим складом, спецпідрозділами, авто.


Чи забирають військкомати юнаків до армії?

Нині у військкоматах уточнюються облікові дані оперативного резерву 1-2 черги. До військкоматів людей не викликають, дані уточнюють виключно у телефонному режимі. Різні повідомлення, СМСки від імені Міністерства оборони України із закликом з’явитися до військкоматів (а у разі неявки —пограза позовом до суду)  – фейки.

Дуже багато харків’ян звернулися до військкомату, приходили громадські організації, волонтери з бажанням і призиватися до війська, або піти на навчальні збори. Тільки за вчора, 26 листопада, більше 200 військовозобов’язаних із Харкова і області подзвонили мені і виявили бажання захищати Україну. Те саме – у районних комісаріатах. Є патріоти на Харківщині, — сказав Юрій Калгушкін.

29 листопада на Харківщині закінчується призов на військову службу, регіон виконає планове завдання.


Чи зможу я вільно переміщатися, подорожувати літаком, поїздом?

Аеропорт та вокзали працюють у штатному режимі. Усі об’єкти критичної інфраструктури – транспорт, метрополітен, військові об’єкти, склади, енергетичні підприємства, вокзали, аеропорти, потяги міжміського сполучення будуть охоронятися ретельніше.


Я можу поїхати до Російської Федерації, мене пропустять на кордоні?

Змін у перетині кордону з Росією у режимі пересування не передбачено.


Чи потрібні гроші на введення воєнного стану?

Додаткові гроші на посилення охорони громадянського порядку у зв’язку з воєнним станом виділятимуться у рамках законодавства. Фінансування забезпечуватиметься, зокрема, і шляхом скорочування інших обласних програм.


Чи відбудуться вибори в двох ОТГ, призначені на 23 грудня?

Інформації про відміну виборів в ОТГ немає. Усе йде за планом. Якщо буде прийнято таке рішення, воно вийде окремим Указом.

(ОНОВЛЕНО 30. 11. 2018)  Центральна виборча комісія 29 листопада прийняла рішення про припинення виборчого процесу у об’єднаних громадах 10 областей, де введено воєнний стан: Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській. Відновити виборчий процес ЦВК планує після того, як воєнний стан буде скасований.

Отже загалом процес перших виборів 23 грудня призупинили у 45 ОТГ, та додаткових виборів – у семи ОТГ.


Чи можна буде виходити з протестом на вулицю?

Збори людей, мітинги, акції – цього ніхто не буде забороняти. Якщо під час них не будуть звучати антиукраїнські заклики, порушення кордонів України, визнання змін, які сталися внаслідок анексії тощо — такі акції заборонятися не будуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масові заходи не будуть скасовані через воєнний стан на Харківщині