Все, що потрібно знати про реформу освіти

26.12.2016 15:35 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Замість підручників - планшети, замість крейди та дошки - мультимедійні засоби, а замість одинадцятирічки - ще один додатковий рік навчання.

Уряд схвалив концепцію "Нової української школи". До вашої уваги все, що потрібно знати про важливу реформу освіти.

Реформування освіти задля покращення її якості викликало жваве обговорення у цьому році. А 14 грудня на засіданні Кабміну після довгих дебатів Уряд ухвалив концепцію "Нової української школи". 

Перший етап впровадження розпочався цього року і завершиться у 2018 році. Друга фаза передбачена на 2019-2022 роки, а третій період реформування стартує 2023 року. Повністю впровадити реформу збираються до 2029 року.

Новий базовий закон впроваджує три рівні повної загальної середньої освіти: початкова освіта (тривалість – чотири роки); базова середня освіта, яка здобувається в гімназії (тривалість – п'ять років); профільна середня освіта, яка здобувається в ліцеї або закладах професійної освіти (тривалість – три роки).

Загальна тривалість повної загальної середньої освіти збільшиться до 12 років. "Одногодинних" курсів або предметів не буде. В одному класі не буде більше ніж 8 обов'язкових предметів.

Початкова освіта. Навчання починатиметься з шести років. Діти з особливими потребами зможуть вступати до школи у віці фізичної готовності. Навчання організовуватимуть за єдиним стандартом, тобто класів та шкіл з поглибленнями вивченням, наприклад, тієї ж іноземної мови, не буде. 

На думку спеціалістів, це дозволить уникнути соціального розшарування та відбору дітей у молодшому шкільному віці. "Перший цикл початкової освіти має на меті допомогти учневі звикнути до шкільного життя. У другому циклі початкової освіти в учнів буде формуватися почуття відповідальності й самостійність", йдеться в документі.

Базова середня освіта.  Особливу увагу у школі приділятимуть вивченню державної мови. Тобто формуванню учня як особистості, члена сім'ї, нації і суспільства.

На цьому етапі спочатку у школі будуть пробуджувати і підтримувати інтерес до сфер знань і діяльності, передбачених навчальною програмою, а потім - навчання сприятиме формуванню учнів як відповідальних членів суспільства. Навчання буде здебільшого предметним, а частину предметів учні обиратимуть самостійно. Підсумки навчання будуть оцінюватися через ЗНО.

Профільна середня освіта. У рамках профільної освіти старшокласник зможе обирати одне з двох спрямувань навчання: академічне, із поглибленим вивченням окремих предметів з орієнтацією на продовження навчання в університеті, або професійне, яке поряд зі здобуттям повної загальної середньої освіти забезпечує отримання першої професії (не обмежує можливість продовження освіти).

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта