У Харкові обговорять поділ області на нові райони

03.12.2018 11:40 Суспільство
Фото: СК Фото: СК
Харківська область потрапила до пілотного проекту з моделювання нового адміністративно-територіального устрою.

Про це голова Харківської обласної ради Сергій Чернов повідомив під час засідання Харківської Ради регіонального розвитку, 30 листопада.

Як зазначив Сергій Чернов, 17 грудня у Харкові відбудеться круглий стіл, де обговорюватиметься поточний стан адміністративно-територіального устрою, його недоліки та напрацьовуватимуться орієнтовні моделі територій районів.

Оскільки Харківська область включена до пілотного проекту з моделювання реформи другого етапу адміністративно-територіального устрою.

Під час засідання присутні у малій залі Будинку рад керівники Харківського регіону та очільники районів у студіях на місцях погодили необхідність створення районних рад регіонального розвитку, а також розробку перспективних планів розвитку районів на 2019-2021 роки. Ці плани у подальшому стануть основою для коригування та затвердження плану розвитку Харківщини на найближчі три роки.

— Оптимістичні цифри розвитку Харківщини, про які говоримо сьогодні, були б неможливі без співпраці органів місцевого самоврядування, виконавчої гілки влади і громадянського суспільства. Діяльність Ради регіонального розвитку на місцях дасть змогу використати можливості, які до сьогодні не були реалізовані в повному обсязі. Нормативна база зараз надає переваги новим формам місцевого самоврядування, тобто ОТГ, насамперед в отриманні власних податків і надходжень, які за час реформи збільшилися з 0,7% до 30%, — зазначив голова облради.

Читайте також: Центральна виборча комісія ухвалила рішення щодо виборів в ОТГ

За його словами, це додаткові кошти, які громади спрямовують на інфраструктурні проекти розвитку районів, регіонів і держави. Але цього недостатньо. Будь-які можливості міжнародної кооперації, ДФРР, та співфінансування ініціатив має бути покладене на розвиток малого підприємництва, створення робочих місць, що дасть у перспективі можливість наповнювати бюджети і вирішувати стратегічні завдання.