Харківські терапевти очолили всеукраїнський рейтинг довіри

12.12.2017 17:55 Суспільство
Фото: themighty.com Фото: themighty.com
Оцінки лікарям ставили пацієнти під час дослідження «Індекс Здоров’я. Україна 2017».

«Індекс Здоров’я» вдруге досліджують в Україні, головна мета — визначити фактичний рівень задоволеності громадян медичною допомогою. Опитування розроблялися за підтримки ЄС та Гарвардського університету.

Цьогоріч анкетування відбувалося у травні-червні, і в ньому взяли участь понад 10 тисяч респондентів з усієї України. 

— Ці дані є альтернативою медичної статистики, погляд на систему охорони здоров’я саме очима родин, які або звертаються за медичною допомогою і несуть певні видатки, або не звертаються з певних причин, — пояснила директор Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська.

Відповідно до результатів дослідження в 2017 році загальний Індекс Здоров’я в Україні склав 62, минулоріч він становив 55 балів. За даними дослідження, 73 % українців задоволені медичною допомогою, яку надають терапевти та сімейні лікарі. 23 % респондентів не зверталися до лікаря у разі травми чи хвороби протягом останнього року.

Разом з цим результати дослідження різняться залежно від регіонів. Найвища задоволеність терапевтом спостерігається у Харківській (89 %) області, найнижча — у Запорізькій 47 %. Порівняно з минулим роком на Харківщині зросла і задоволеність медичною допомогою в стаціонарі — 73 % (в минулому році цей показник був 49 %).

Щодо інших показників дослідження, то 77 % респондентів з усієї України, які мали хворобу чи травму протягом останнього року, зверталися по медичну допомогу, 23 % – не зверталися. 60 % респондентів відповіли, що займалися профілактикою задля попередження хвороб (проходження кардіограми, відвідини гінеколога або уролога та консультація у стоматолога). За даними звіту, найбільше вживають профілактичних заходів мешканці Чернівецької області (87 %); а на Волині та у Кіровоградській області – лише 26 %.

52 % українців витрачають на купівлю медикаментів у середньому 570 гривень на місяць. У показник витрат на ліки експерти включили також додаткове запитання про те, чи доводилося людині відкладати звернення до лікаря або стаціонарне лікування з фінансових причин. 30 % опитуваних відкладали лікування через брак коштів. Минулого року ця цифра становила 42 %.

Читайте також: Нацгвардієць запропонував руку і серце дівчині прямо на плацу. Відео

Андрій Соха