Харків'яни долучилися до Світового форуму демократії у Франції

20.11.2018 12:30 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Світовий форум демократії — міжнародна дискусія, яка з 19 по 22 листопада проходить у Страсбурзі, зібрала 2000 учасників із 65 країн. До неї вже увосьме долучилися призери спеціальної номінації Міжнародного дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко». Серед них — кіногурток «Крок» із смт Близнюки.

У перший день подорожі школярі побували на відкритті та дискусійних панелях форуму, тема якого цього року стосується питань гендерної рівності та боротьби проти всіх форм насилля щодо жінки.

Як зазначив під час відкриття форуму Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, гендерна нерівність є бар’єром у економічному розвитку країн. Він наголосив, жінки мають бути належно представлені у владі, в тому числі це стосується великих приватних організацій та корпорацій.

 — Головною трансформуючою силою є жінки, адже саме жінка приносить в політику свої цінності та може привернути увагу на жіночі проблеми. Тому всі ми маємо розуміти, що не менше 40 % у всіх представництвах мають складати саме жінки, — зазначив Генеральний секретар Ради Європи.

За його словами, єдиним прикладом феміністичного уряду, який сьогодні працює в Європі, є уряд Іспанії. Саме тут із 17 міністрів — одинадцять жінок. За словами міністра юстиції Іспанії Долорес Дельгадо, до такої конфігурації й загалом явища «жінка при владі» країна йшла тривалий період, але й досі гендерне питання залишається актуальним для країни.

 — Особливо це стосується насильства над жінками. І щоб окреслити цю проблему, достатньо статистики. Так на прикладі нашої країни: з 2003 року від насильства загинуло 972 жінки. У цьому році — 44 жінки. Тому це питання має бути актуальним на світовому рівні. У цьому напрямку ми маємо консолідуватися, — зазначила міністр.

За її словами, у 2017 році країна ратифікувала Державний пакт проти насильства — важливий документ, який окреслює державну політику щодо гендерної рівності. Пакт передбачає боротьбу проти стереотипів, інформаційні заходи у вихованні, особливо серед молоді та підлітків, рівні можливості чоловіків та жінок в оплаті праці, виховання поліції та збройних сил з урахуванням гендерних засад.

Про важливіть освіти та виховання у формуванні правильного гендерного погляду наголошує і голова Ліги захисту прав жінок Олександра Голуб, яка є Єдиним спікером на цьогорічному форумі від України. Переможці дитячого фестивалю поспілкувалися з експертом на тему виховання лідерських якостей у молоді, а також про важливість освітніх закладів у цьому процесі.

Нагадаємо, у 2012 році за ініціативи голови Харківської обласної ради, президента фестивалю Сергія Чернова та за підтримки Офісу Ради Європи в Україні «Дитятко» запровадив номінацію «Місцеве самоврядування – це ми!». Цього року кращі відеороботи у цій номінації створила команда  близнюківських школярів, яка виборола перше місце. Друге та третє місце дісталося школярам із міста Радивилів (Рівненська область) та Львова.

Читайте по темі: Троє переможців харківського телефестивалю відвідали Палац Європи