Як економити газ, вчить на власному досвіді харківський пенсіонер-винахідник (ФОТО)

15.05.2015 08:03 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
У свої 77 років харків’янин Олексій Рильський розсікає на «Яві» та займається винахідництвом.

Власними новаціями у сфері енергоефективності чоловік охоче ділиться з іншими – їздить селами Харківщини і розповідає, як можна заощадити.

За плечима Олексія Рильського багато років наукової діяльності. Закінчив Харківський авіаційний інститут, після чого працював у НДІ в області кріогеніки. Був період, коли Олексій Михайлович разом з іншими вченими розробляв на Харківському заводі транспортного устаткування пневматику для шахтних стартових систем ракети типу «Сатана». Одна з його пропозицій на винахід потягнула на 20 тис. карбованців.

Читайте також: У "КОМУНАЛЬНИХ" БОРЖНИКІВ ВІДТЕПЕР МОЖУТЬ ОФІЦІЙНО ВІДІБРАТИ МАЙНО
                     ХАРКІВСЬКІ ТЕЦ ВИМКНУЛИ, ГАРЯЧУ ВОДУ МІСТУ ПОСТАЧАЮТЬ КОТЕЛЬНІ
                     ЧИ ВИГІДНЕ НАСЕЛЕННЮ "УРЯДОВЕ" ЗНИЖЕННЯ НОРМ НА СПОЖИВАННЯ ГАЗУ. КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Взагалі на рахунку Олексія Рильського понад 10 зареєстрованих винаходів. Останні ідеї у сфері енергозбереження він не патентує. Каже: ліньки. Проте своїми знаннями та досвідом охоче ділиться. А слухачів вистачає, бо нові тарифи вже почали відчутно бити по кишені. Тож винахідник-пенсіонер разом з іншими експертами у сфері енергозбереження з громадської організації «Нова Енергія» їздить віддаленими населеними пунктами Харківщини і розповідає, як і на чому можуть заощадити пересічні громадяни. За півроку вони встигли відвідати 12 сіл і селищ.



Пенсіонер-винахідник Олексій Рильский ще декілька років тому власноруч зробив та установив твердопаливний котел для своєї оселі. У 2010 році чоловік поставив собі за мету скоротити споживання газу у власному будинку. За чотири роки він зменшив цей показник із 2800 кубометрів до 410 кубометрів споживаного газу на рік.

– Коли я тільки розпочинав свій експеримент, наді мною сміялися сусіди, бо газ та електроенергія тоді були не дуже дорогі. Але зараз охочих перейняти мій досвід багато, – каже Олексій Рильський.

Спочатку харківський кулібін утеплив стіни та стелю свого будинку. За його словами, оптимальна товщина «ковдри для будинку» – 200 мм. Тільки завдяки утепленню оселі родина винахідника за рік зекономила 1450 кубометрів газу. Чоловік каже, що не обов’язково встановлювати пластикові вікна, звичайні вікна з подвійною рамою та плівкою у зимовий період також добре зберігають тепло. Ще Олексій Михайлович рекомендує ставні. Каже, що у німців вони мають вигляд пластикових ролетів.

Коли пенсіонер почав разом з газовим котлом використовувати твердопаливний, то споживання блакитного палива скоротилося ще майже на 1000 кубометрів. Але разом з цим з’явилися витрати на дрова, у перший рік їх знадобилося 4,2 тонни. У 2014-му цей показник скоротився до 3,9 тонн.

– Твердопаливний котел в мене на вулиці стоїть, тож сміття у дім не несемо. Опалюю оселю як дровами, так і щіпками з листям. Газ використовуємо тільки для приготування їжі, – ділиться секретами винахідник.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №56 від 14.05.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта