Як харків'янам заощадити на електроенергії

24.11.2015 11:32 Суспільство
Фото: odessainfo.cinfoo.com Фото: odessainfo.cinfoo.com
«СК» розповідає, як заощадити кошти при використанні електроенергії.


Одним з найпоширеніших способів економії власних коштів при використанні електроенергії є встановлення багатофункціонального лічильника. У цих приладах є можливість застосування функції обліку, що диференційована за часом доби ( “зонний облік” ). Лічильники бувають двозонні та тризонні. Принцип роботи двозонного лічильника – доба розбивається на два періоди: із 7.00 до 23.00 і з 23.00 до 7.00. У денний час, за спожиту електроенергію,  ви будете платити за повним тарифом. Нагадаємо, якщо ви витрачаєте до 100 кВт на місяць, ви платите за 1 кВт 45,6 коп. За використання  100–600 кВт – 78,9 коп., понад 600 кВт – 1, 479 грн. У нічний час тариф треба поділити на два.

У тризонного лічильника періоди розбиваються складним чином. Визначальним відрізком часу знову-таки є 7.00–23.00. Денні 16 годин розбиваються на пікові та напівпікові зони. Напівпікова – це із 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 та з 22.00 до 23.00. У цей період ви платите строго за тарифом. У решту денних годин за використану електроенергію ви буде платити в півтора рази більше. Однак, за таким лічильником за використання електроенергії в нічний час ви будете платити не половину тарифу, а його 40 %. Застосування таких приладів обліку вигідно в тих домоволодіннях і квартирах, де можливо організувати споживання електроенергії в основному в нічний час. Це стосується будь-яких приладів електроопалення, гарячого водопостачання, пральних машин та інших побутових приладів, які можуть працювати вночі.

Дані лічильники коштують від 800–900 грн і вище. Існують як вітчизняні (харківські, київські), так і імпортні (словенські, російські та ін.) прилади “зонного обліку”.

Щоб оформити встановлення лічильника, спершу необхідно звернутися до районного відділення енергозбуту (РВЕ) «Харківобленерго» з відповідною письмовою заявою та документами, що посвідчують особу. Потім, за узгодженням з «Харківобленерго» ви маєте право самостійно купити відповідний лічильник і передати його на баланс до РВЕ на встановлення. Споживач сплачує послуги компанії з позапланової заміни приладу обліку та встановлення однофазного лічильника, яке обійдеться близько 470 грн, а трифазного – понад 560 грн. До речі, сам трифазний лічильник коштує на порядок дорожче, ніж однофазний. Приміром, однофазний лічильник обійдеться у 828 грн, а трифазний – від 1 000 до 1 980 грн.

Для харків’ян ця процедура займає близько двох тижнів, для жителів області – трохи більше, залежно від місця їх розташування. При цьому жителю області крім суми за установку доведеться відшкодувати компанії ще й проїзд.

Наразі в Харкові й області лічильники встановили понад 12 000 жителів регіону, левова частка з яких двозонні. Економія така: ті споживачі, які витрачають 250 кВт–300 кВт на місяць, економлять 20  %, 600 кВт – 700 кВт – 25 %, понад 1000 кВт – до 50 %.

Крім установлення зонного лічильника є й інший спосіб економії електрики, який називається «Тариф електроопалення». У цьому разі в період опалювального сезону, з 1 жовтня по 30 квітня, ви можете витрачати до 3600 кВт на місяць за мінімальною ціною 45,6 коп за 1 кВт. Процедура переходу на цей тариф складніша, тому дізнатися всі умови можна за телефоном (057) 740-15-12  або на сайті «Харківобленерго».

Третій же спосіб економії дуже простий і не потребує грошових витрат – раціональне використання побутової техніки. Наприклад, електрочайник споживає від 2 до 3 кВт за годину його неперервного користування. Щоб заощадити, постарайтеся наливати лише необхідну в даний момент кількість води (а не повний чайник) – цим ви зекономите електроенергію та час для нагрівання води. Крім цього, рекомендується періодично чистити електрочайник від накипу, оскільки вода з накипом нагрівається повільніше.

Якщо у вас електроплита, необхідно вибирати посуд, дно якого відповідає розмірам конфорки, оскільки при використанні посуду більшого діаметра втрачається 5 %–10 % зайвої електроенергії.

Також не залишайте електроприлади в режимі standby (режим очікування) – вимикайте їх з розетки. Це дозволить зменшити використання електроенергії в середньому до 300 кВт на рік.

Олександр Гаркавець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта