На Печенігах відкрили сезон полювання на браконьєрів (ФОТО)

27.03.2014 14:30 Суспільство
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець
З початку березня на Печенізькому водосховищв екологи та рибінспекція Харківської області конфіскували 320 браконьєрських сіток.

Зараз на Печенізькому водосховищі у прибережній зоні нереститься щука. То ж у цей час ще більшу увагу інспектори приділяють водоймі, адже браконьєрів батьківські турботи лускатої не турбують. Так, лише за один нічний рейд 26 березня природоохоронці вилучили 12 сіток різної довжини, розміру ячейок, висоти. Із початку року було вилучено 445 сіток, павуків, неводів тощо. А загалом за два роки роботи обласного спеціалізованого комунального підприємства по виконанню норм екологічної безпеки виявлено понад 2,5 тис. знарядь незаконного лову.


- Ми докладаємо всіх зусиль, разом із рибінспекцією, правоохоронцями, аби всіляко боротися з браконьєрами. За ці два роки, поки існує наше підприємство, ми зробили аналіз і з'ясували: кількість браконьєрів в порівнянні з минулими роками знизилася,- розповів заступник директора обласного спеціалізованого комунального підприємства по виконанню норм екологічної безпеки Василь Лемента.

За допомогою спеціального обладнання - "кішки" іспектори ось так знаходять і витягують незаконно встановлені сітки. А ніч 26 березня стала врожайною не тільки на сітки, але й на, власне, самих їх господарів - браконьєрів.  Близько опівночі в районі Мартовської затоки на Печенізькому водосховищі інспектори оперативного сектору Харківрибоохорони затримали двох чугуївців, які знехтували правилами. У них виявлено та вилучено дві сітки, човен та свіжу рибу: плітка – 158 шт., карась, щука, два судака, лящ – 55 шт. Усього 36 кг риби. Кілограмчики потягнули на загальну суму збитку 28 тис. 254 грн. Проти двох горе-рибалок складено протоколи про адміністративне правопорушення.

Рибінспектори говорять, що браконьєр з настанням весни активізувався.

- Крига скресла, потеплішало, людей тягне на природу, хтось не проти підзаробити на рибці. У цей період риба стає менш обережнішою. Інстинкт рухає нею на відкладання ікри у певні місця. Тому вона стає легкою здобиччю, - констатує начальник відділу охорони водних біоресурсів в Харківрибоохорони Іван Григорчук.

До слова, із початку року інспекторами Харківрибоохорони вже виявлено близька 150 правопорушень і  складено стільки ж протоколів. Ними вилучено 600 кг риби, 700 заборонених  знарядь лову, оштрафовано горе-рибалок на 5 тис. грн. А збиток склав аж 1,8 млн грн. Штрафи варіюють згідно з постановою Кабінету Міністрів України. Так, для прикладу, лящ “вартує” 170 грн за хвіст ( не залежно від ваги та довжини), щука — 340 грн, судак — 510 грн, плітка — 805 грн.  

Нагадаємо, з 1 квітня по 10 червня існуватиме заборона на вилов риби на всіх рибогосподарських водних об'єктах Харківщини. Нерест риби протримається до 10 червня на водосховищах, на річках - до 20 травня. У цей період заборонена будь-яка риболовля. Виключення робиться для рибалок-любителів. Їм дозволено закидати вудку на спеціально визначених ділянках водосховищ та річок з однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта