Як не потрапити на гачок вуличних шахраїв. Коментар психолога

24.03.2014 14:02 Суспільство
http://plohieludi.ru/ http://plohieludi.ru/
Як пояснила психолог-практик Оксана Лисянська, для шахраїв найважливіше привернути увагу жертви. Якщо людина кудись прямує, її треба відволікти, щоб вона зупинилася бодай на секунду.

– Це техніка привертання уваги, коли проникають в особисту зону комфорту. Обманник раптово дуже близько підходить до людини й несподівано починає щось розповідати. А та не встигає зорієнтуватись і потрапляє в так звану «інтелектуальну пастку». Далі шахрай торкається до своєї жертви і тим самим впливає на неї вже фізично. Цього цілком достатньо, щоб почати гіпнотичну роботу, – пояснює психолог. – Якщо казати про так званих ворожок і віщунок, то зазвичай у людей вони асоціюються з чимось зловісним, викликають збудження, страх. Жертва завмирає в очікуванні інформації, і таким чином встановлюється несвідомий контакт чи, як його ще називають, психологічний рапорт.

Коли вам пропонують поворожити по руці, віщунка тим самим утримує погляд і увагу людини. При цьому для більшої переконливості вам показують різні вигини та лінії на долоні. Цим шахраї вводять жертву у транс і починають управляти її поведінкою. Людині стає зле, очі неначе застилає туман. Саме в цей час злодії і забирають гроші та коштовності. При цьому їм не потрібно робити це силою, адже людина, будучи несвідомою, сама все віддає. Крім того, у такий момент можна запрограмувати людину на ті чи інші дії.

– Складним етапом для психіки є момент усвідомлення того, що сталося. Часто це супроводжується фізіологічними змінами в організмі: головними болями, дрижанням рук і ніг, страхом і злістю на себе та шахрая. Може виникнути посттравматичний синдром, – пояснює Оксана Лисянська. – Я раджу в такій ситуації випити склянку холодної води або солодкий чай, зробити кілька глибоких вдихів через ніс і видихів ротом. Дуже важливою буде підтримка близьких. Жертві шахраїв потрібно виговоритися, зрозуміти, що її підтримують і не звинувачують. Після цього обов’язково потрібно звернутися до правоохоронних органів.

Запам’ятайте, а краще запишіть

1 . Якщо до вас починають чіплятися на вулиці підозрілі люди, треба їм різко відповісти: «Ні», «Відійдіть від мене», «Я сам усе про себе знаю». Таким чином ви, по-перше, зіб’єте шахрая з пантелику, а по-друге, привернете увагу перехожих.

2. Шахраї – хороші психологи. Вони відчувають ваш настрій і добре розуміють, чи «зачепила» вас їхня маячня. Тому припиніть вірити у ворожбу, чаклунство, надзвичайні сили тощо. Інакше ви самі накличете на себе біду.

3 . Розвивайте себе як особистість – свою волю, характер. Працюйте над упевненістю в собі, і тоді ніякий гіпноз вам не страшний.

4 . Якщо ж ви стали жертвою обману, вас переслідує страх повторення ситуації – зверніться до фахівців-психологів.

Ірина Гудзь, матеріал з газети “Слобідський край” № 35 від 22.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта