Як не стати жертвою фальшивомонетників

12.03.2018 16:50 Суспільство
Фото: Dengi.ua Фото: Dengi.ua
У минулому році поліцією Харківщини було зареєстровано більше 400 випадків вилучення підроблених купюр, найчастіше підробляли банкноти номіналом 200 та 500 гривень.

Щоб не стати жертвою фальшивомонетників, харківські правоохоронці радять звертати увагу на водяний знак, захисну стрічку, рельєфне зображення.

За словами старшого судового експерта науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Яни Ткаченко, найпростіший спосіб визначення купюри – подивитися на світло. Водяний знак на справжній купюрі, який проглядається на просвіті, має бути аналогічний портретові. На підроблених грошах часто відсутня мікропечатка із зображенням портрета. Також варто звернути увагу й на захисну стрічку, що йде поперек купюри, з мікротекстом, там номінал видно протии світла. Не забувайте також дивитись текст на купюрі. На підробках часто можна зустріти помилки в словах.

Перевірити справжність купюри можна безплатно в будь-якому відділенні банку, де є каса. Якщо вони виявляться підробленими, банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості та передаються до поліції для подальшого проведення експертизи.

Читайте також: Фермер сплатив штраф за самовільно засіяні поля під Харковом

Андрій Соха