Як отримати шенгенську візу у Харкові. Покрокові рекомендації та ціни

30.04.2015 09:17 Суспільство
Представники турбізнесу зазначають, що візу під пакетний тур відкрити нескладно.

Від клієнта потрібен тільки зазначений пакет документів, спілкування з консулами менеджери беруть на себе. Але багато харків’ян оформлюють візи й самотужки, без туру. Ось алгоритм дій.
Перш за все визначтеся, якої країни вам потрібна віза. У Шенгені діє правило – візу має бути оформлено в консульстві чи візовому центрі країни, де ви плануєте провести найбільше часу на маршруті своєї поїздки.

Читайте також: Як мені прорватись у Європу, або Шенгенські візи стають дорогим дефіцитом

Безпосередньо у Харкові є Генеральне консульство Республіки Польща. Тож простіше за все та дешевше саме через нього оформлювати візу. Візові центри беруть додаткову плату за послуги (від 150 грн тільки за одну певну послугу). На подачу документів до консульства варто записуватися завчасно (але не раніше ніж за три місяці до поїздки).

Спочатку оберіть дату подачі документів. Це можна зробити за допомогою онлайн-системи на офіційному сайті консульства Польщі (www.secure.e-konsulat.gov.pl). На цьому ж сайті заповнюєте анкету, зробити це потрібно протягом години, бо потім дані анулюються.

Окрім анкети знадобиться такий пакет документів: закордонний паспорт (з копіями сторінок із попередніми шенгенськими візами, внутрішній паспорт (оригінал та ксерокопія), бронь квитків або самі квитки на літак/поїзд/автобус. Якщо їдете на власному авто – документи на нього (техпаспорт, копія прав і поліса міжнародного автострахування). Бронь готелів, де плануєте зупинятися під час поїздки. Також знадобиться медична страховка з покриттям не менше 30 тис. євро; підтвердження фінансової спроможності (виписка з рахунку, довідка з роботи); школярам і студентам – довідка з навчального закладу, спонсорський лист і фіндокумент особи, що спонсорує. Спонсорський лист потрібен і непрацюючим пенсіонерам, а також пенсійне посвідчення. Знадобляться й фотографії, зроблені за встановленим зразком.

Перелік документів, які вимагають для оформлення шенгенських віз, приблизно однаковий, проте існують нюанси, і їх потрібно дізнаватися у консулів.

Наступний крок – у зареєстровану дату з повним пакетом документів потрібно під’їхати в консульство Польщі. У Харкові воно розташоване за адресою: вул. Артема, 16.
Консульський збір обійдеться у 35 євро (у разі відмови гроші не повертаються). У призначений день приїжджайте за паспортом.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" № 49 від 25.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта