Як отримати землю на Харківщині

23.02.2017 08:40 Суспільство
фото із соцмереж фото із соцмереж
Багато хто не знає, що згідно із законом кожний громадянин України має право на свій шматочок безкоштовної земельної ділянки.

Отримання своєї «порції» земельного наділу передбачено двома законодавчими документами – Конституцією України та Земельним кодексом. Так, згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безкоштовну передачу їм земельних ділянок з фондів державної та комунальної власності. Але спочатку людині слід визначитися з цільовим призначенням землі, на яку вона претендує, адже від цього залежать розміри земельних ділянок.

Для ведення власного сільського господарства за законом надається до 2 га землі. А от для заняття садівництвом – усього 0,12 га. Але якщо ви мрієте отримати землю для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, залежно від місця проживання наділи теж відрізнятимуться. У селах така законна ділянка буде сягати до 0,25 га землі, у селищах – до 0,15 га землі, а в містах ще менше – до 0,10 га землі.

Згідно із законом, для індивідуального дачного будівництва кожному громадянину надається до 0,10 га землі, для будівництва гаража – до 0,01 га землі.
Також реально отримати і землю для фермерського господарства, розмір земельної частки (паю) який визначають індивідуально для членів сільгосппідприємств, розташованих на території певної сільської, селищної, міської ради.

При цьому ст. 116 ЗК України уточнює, що передача земельних ділянок безкоштовно у власність громадян здійснюється один раз за кожним видом використання. Це означає, що кожна людина має право зовсім безкоштовно отримати у свою приватну власність (приватизувати) шість земельних ділянок різного цільового призначення. Це можуть бути землі як у містах, селищах, інших населених пунктах, так і за їх межами (залежно від цільового призначення).

Детальніше про виділення землі, покрокову схему та підводні камені читайте у статті.

Олександр Ушаков

Автор: Администратор сайта