Як переселенці з Донбасу живуть у харківському будинку престарілих (ФОТО)

29.05.2015 07:20 Суспільство
Фото автора Фото автора
40 переселенців з обмеженими можливостями ще в серпні 2014 року поселили у Хорошевському геріатричному пансіонаті.

На той момент пансіонат не був пристосований для проживання людей з обмеженими можливостями: не було пандусів, поручнів, обладнання для того, щоб інваліди могли самостійно приймати ванну.

Частина будівлі взагалі знаходилася у нежилому стані, а тому новоприбулих людей підселяли у вже зайняті кімнати.

- У кімнатах, розрахованих на три людини, жили четверо, - розповів директор пансіонату Олександр Мельник.

Протягом року у пансіонаті тривав ремонт. Гроші були виділені у рамках Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та з обласного бюджету. Загальна сума робіт склала 859 тис. 38 грн, з яких 687 тис. 583 грн - це кошти проекту і 171 тис. 455 грн - з облбюджету.

В результаті вдалося відремонтувати приміщення з урахуванням специфічних потреб проживання осіб з обмеженими фізичними можливостями: встановлено спеціальне обладнання для їх самостійного пересування по приміщенню (розширені дверні прорізи, облаштовані поручні в коридорах і кімнатах), а також забезпечені комфортні санітарно-гігієнічні умови (встановлені спеціальні сантехнічні прилади, ванні кімнати облаштовані підйомними механізмами).

28 травня відбулося урочисте відкриття відремонтованого пансіонату. Участь у церемонії взяли заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична, перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко, представники Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», співробітники і підопічні пансіонату.

До слова, зараз у пансіонаті проживає 291 людина. Після ремонту тут можна розмістити ще 50 переселенців.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта