Як скористатися будівельною амністією, аби узаконити самобуд

16.06.2015 14:50 Суспільство
Фото: budportal.com.ua Фото: budportal.com.ua
Про те, як узаконити самобуд, не сплачуючи штрафи, "СК" розповіли в Харківській обласній інспекції Державного архітектурно-будівничого контролю.

У січні Верховна Рада України прийняла закон, за яким власники самобудів мають право на так звану “будівельну амністію”, яка максимально спрощує увід в експлуатацію незаконних об’єктів. А головне – це можна зробити не сплачуючи штрафів.
У квітні Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства ухвалило новий порядок легалізації самобудів.

Згідно з цим порядком під амністію потрапляють:
- індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди;
- громадські будівлі I і II категорій складності;
- будівлі та споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.
Але головна умова узаконення самобуду – право власності на землю, на якій його звели.

Для того щоб узаконити самобуд, потрібно спершу провести технічний огляд об’єкту. Зробити це може як фахівець місцевого БТІ, так і приватний підприємець, який має сертифікат для проведення робіт. Цей фахівець надасть декларацію про готовність об'єкта, дві копії якої разом із заявою потрібно подати до місцевого органу ДАБК. Крім того, потрібно надати документи, що підверджують право власності чи користування земельною ділянкою, на якій знаходиться об'єкт. Якщо мова йде про будинок площею понад 300 квадратних метрів, то до цього пакету документів потрібно додати ще звіт про здійснення технічного обстеження об'єкта з інформацією про можливість його надійної та безпечної експлуатації.

На розгляд документів і винесення рішення у ДАБК є десять робочих днів.
Після реєстрації декларації у ДАБК забудовник подає документи на державну реєстрацію нерухомості - і стає повноправним власником свого самобуду. До речі, якщо навіть цей спрощений порядок видається вам тяжким, завжди можна звернутися до юридичних компаній які пропонують узаконити самобуди за винагороду: від 2 до 4 тис. грн.

Штраф, який виписують фахівці ДАБК власникам самобудів, сьогодні складає від 5100 до 6800 грн. Його виписують, якщо забудовник не узаконює самобуд протягом року після того як інспектор дасть такий припис. За законом, співробітники ДАСКу мають право позиватися до суду з вимогою зносу самобудів. Але на практиці таких випадків в Харківській області ще не було.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта