Як створюють новорічні іграшки під Харковом (Фото, відео)

23.12.2016 15:47 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Колись селищний садок у смт Ківшарівка, Куп'янського району, а тепер – ціла фабрика, справжня майстерня Діда Мороза, де вручну виробляють новорічні іграшки. Прозорі, різнокольорові, з пейзажами чи з кумедними звірятами, із блискітками і ліпленням...

Пращурами сучасних іграшок на ялинці були звичайні  фрукти й солодощі: яблучка, грушки, горішки, цукерки... Звідти й походить традиція круглої форми іграшки. А святкові кульки вже зі скла почали видувати німці у XVI столітті. Видували й на ківшарівській фабриці, та з часом і через шкідливість здоров’ю,  і через економічну недоцільність припинили це робити. Тепер сюди привозять уже готові скляні кулі різних діаметрів, а майстри вручну їх розмальовують. 

На фабриці є навіть свій музей. Коли заходиш туди, рот мимоволі розкривається від здивування, а очі розбігаються від розмаїття представлених ялинкових іграшок. Тут і найстаріші іграшки: у вигляді звіряток – символів року, сердечка, які ще видували, і вигадливі фігури персонажів мультфільмів, кулі матові й глянсові, прозорі, зі штучним снігом усередині.  Є іграшки з логотипами підприємств, організацій і компаній. Тут можна знайти від найменшої кулі у 30 мм до найбільшої у 150 мм.









Більше фото дивіться тут.

Цього року художники постаралися і підготували з десяток варіацій на тему нового символу року – Півня. Тут він самотньо прогулюється серед берізок,  і у парі з курочкою, у червоних чоботях, декорований пір’ям. Є іграшки з пейзажами, героями відомих мультфільмів, іграшка-фея, у формі фруктів, будиночків тощо, є навіть кулька у формі карети Попелюшки. Придумали її вже давно, але попитом вона користується й досі. Як розповіли на фабриці, нині серед тенденцій новорічної моди – схильність до натуральності.





Повну версію матеріалу читайте тут.

Тетяна Василець

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта