Як вижити у натовпі. Стратегія самозбереження

31.03.2014 10:37 Суспільство

Акції протесту і маніфестації − це завжди місце особливого напруження пристрастей, ситуація, коли будь-які почуття і конфлікти загострюються. З якого б боку ви не були, слід пам’ятати про головне − власну безпеку.

Психологія натовпу

На жаль, стадне відчуття дуже часто послаблює базовий інстинкт самозбереження, що легко призводить до трагедії. Якщо ви потрапили до натовпу або стали свідком масових заворушень, зберегти здоров’я і життя вам допоможуть прості поради від навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Харківської області.

Основне психологічне правило поведінки у натовпі − не давати внутрішнім почуттям взяти верх над здоровим глуздом.

– Навіть якщо конкретний мітинг, демонстрація не обійдуться без вашої участі, а громадянська позиція не дозволяє залишитися осторонь, тверезо оцініть характер заходу і зважте ризики. Будьте готові до будь-якого розвитку подій, адже навіть мирна хода може перетворитися на кровопролитне зіткнення з іншими учасниками масових зібрань або зі спецпідрозділами МВС України і внутрішніми військами, − розповідає методист обласного методичного кабінету безпеки життєдіяльності Олександр Березан.

Якомога далі від епіцентру

Не реагуйте на провокації та не намагайтеся спровокувати інших. Не таємниця, що в таких умовах найменший конфлікт загрожує вилитися в трагедію. Більше того, значна частина гостей будь-якої маніфестації − це зовсім не затяті шанувальники ідеї, а просто люди з хронічною нестачею гострих вражень.

Будьте обережними з думками і висловлюваннями. Оцінюйте обстановку в прив’язці до місцевості. Тримайтеся ближче до зручних шляхів відступу і, відповідно, подалі від епіцентру натовпу. По можливості, віддавайте перевагу місцевості, яку добре знаєте, і постійно зважуйте маршрути пересування: вашого і натовпу.

Приводом переходу від ситуації «коли нічого не віщувало біди» до раптової ескалації насильства може бути що завгодно: зіткнення груп маніфестантів з різних таборів, агресивні дії спецпідрозділів міліції, сварка чи навіть просто безглузда випадковість.

Перший небезпечний варіант для учасника або випадкового свідка масових заворушень − це банальна бійка. Характерно, що її учасники дуже часто слабко ідентифікують «своїх» і «чужих». Утім, психологія масової бійки одна й та сама − натовп розпадається на декілька «вогнищ». І тільки якщо одна сторона явно бере гору, то осередки видозмінюються і починається добивання тих, що залишилися.

– Звідси висновок: уникайте місць найбільшої активності зіткнень, не провокуйте насильство, тверезо оцінюйте свої сили. Шукайте поглядом скупчення «розсудливих» (а такі є завжди) або тих, хто сумнівається, і шукайте порятунку там. Безглуздо проявляти геройство проти натовпу − це тільки погіршить наслідки, − стверджує Олександр Березан.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 31-32 від 15.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта