Як захистити врожай від шкідників та бур’янів

Promo
20.03.2019 12:52 Суспільство
Фото: sveklon.ru Фото: sveklon.ru
Захист рослин – один із основних відповідальних етапів для кожного огородника, адже після скрупульозного підбору насіння, підготовки ґрунту та правильної посадки для кожної рослини необхідно створити благополучні умови розвитку.

Загалом засоби захисту рослин поділяють на чотири основні види: механічні, хімічні, біологічні та агротехнічні. Але найраціональнішим варіантом для майбутнього врожаю є все-таки їх одночасне та правильне поєднання.

Проте, найпоширенішим методом є хімічний захист, який передбачає використання різних хімічних препаратів. За словами експертів, багато людей часто плутають препарати хімічного захисту та хімічні добрива, головна відмінність яких полягає у методах їх впливу на рослини. А для того щоб не нашкодити ні урожаю, ні своєму здоров’ю, необхідно знати і розрізняти хімічні засоби захисту рослин, адже ці препарати мають чітко визначений об'єкт впливу. Об’єктом впливу може бути збудник хвороби, комахи-шкідники, вид або родина бур'янів.

Так, задля захисту насаджень від бур’янів садівники використовують гербіциди. При купівлі гербіцидів важливо зробити грамотний і правильний вибір, щоб виключити ймовірність знищення не тільки бур'янів, а й корисної рослини. Перед купівлею слід уважно вивчити характеристики придбаного препарату, інакше можна завдати непоправної шкоди від його використання.

А від шкідників город має захистити інсектициди. Тут слід враховувати те, що дія контактних інсектицидів великою мірою залежить від погодних умов (опади, високі температури, сонячна інсоляція). Також при постійному використанні інсектицидів однієї групи у шкідника може виникати звикання до цього препарату. Тому в період вегетації слід застосовувати препарати різних класів або комбіновані інсектициди, які містять дві різні діючі речовини.

А від хвороб, які можуть розвиватися у рослини, використовують фунгіциди. Як і всі лікарські препарати, фунгіциди не можна використовувати безконтрольно, інакше вони можуть завдати шкоди і людині, і рослині.

Застосовуйте їх, суворо дотримуючись рекомендацій інструкції щодо дозування. Звертайте увагу на терміни очікування, коли використовувати оброблений урожай в їжу неприпустимо.

Також для захисту врожаю від побутових шкідників (мурах, комарів, москітів, мошкари, бліх, кліщів) та інших поширених шкідників (колорадський жук, дротяник) використовують репеленти та протруйники, від гризунів – родентициди. Це група хімічних препаратів, у використанні яких теж слід дотримуватись рекомендованих норм, зазначених в інструкції.

Також фахівці радять обирати тільки сертифіковані препарати, звертати увагу на спосіб використання, дози та термін придатності.